MENIU

Dungaciu: Vom intra într-un regim de confruntare cu o Ungarie care vrea confruntare

Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta. Profesorul Dan Dungaciu a comentat la REALITATEA TV, în cadrul emisiunii Jocuri de putere, acest subiect precizând că acesta este doar "vârful de aisberg".

UDMR şi-a redus agenda la cea a lui Viktor Orban, este de părere Dan Dungaciu. "Va trebui să ne asumăm cu calm, fără isterie, ca metodă de lucru şi ideea că vom intra într-un regim de confruntare cu o Ungarie care vrea confruntare din păcate în perspectiva Centenarului, alegerilor şi a Trianonului 2020. A unei Ungarii care din păcate îşi asumă la nivel european gesturi care pentru mulţi ar fi inacceptabile. S-a lansat ipoteza în care Ungaria ar fi punctul de legătură din Germania şi Rusia. Interesantă ipoteză. De ce România atunci când a văzut că se construieşte centrala de la Paks nu a rostit nimic, nu a existat nicio dezbatere. De ce această tăcere a României", a spus Dan Dungaciu la REALITATEA TV.

Dungaciu: Transilvania este singura regiune din România care va fi brăzdată de autostrăzi

Sociologul este de părere că situaţia României va fi mult mai grea. "Uitaţi-vă ce se întâmplă cu România ca să înţelegem mai bine de ce Ungaria a ales o politică confruntaţională. În curs de guvernare a publicat o hartă care este extrardinar de semnificativă. Cum va arăta infrastructura din România în 2018-2020 după proiectele asumate de guvernarea de la Bucureşti. Pe harta aceasta Transilvania este singura regiune din România care va fi brăzdată de autostrăzi, Aradul, Oradea, Moldova nu, iar în regat Craiova, Constanţa. Nicio autostradă nu va tăia Carpaţii. Decalajele dintre regiunile României cresc geometric. Dacă nu ne uităm la aceste lucruri de fond, s-ar putea ca în 2020 să ne trezim cu nişte decalaje în România care vor fi aproape imposibil de gestionat. Şi cine joacă acum precum UDMR sau Budapesta harta nerealizărilor României că nu avem ce să sărbătorim la Centenar s-ar putea în 2020 să fie în faţa unei realităţi care le va da dreptate şi mai vârtos. Problema României în relaţia cu sponsorii este că s-ar putea ca în 2020 să fie într-o situaţie mult mai complicată decât micile tensiuni între Budapesta şi Bucureşti care sunt de fapt vârful de aisberg al unei confruntări pentru care cu calm şi cu profesionalism va trebui să ne pregătim", a declarat Dan Dungaciu la REALITATEA TV. 

 

"Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice"

Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta.  Într-un comunicat, Guvernul ungar anunţă că a luat această decizie după suspendarea activităţii unui liceu catolic la Târgu Mureş. 

"Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas neprietenos şi foarte grav al României“, a declarat Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe. Secretarul de stat  a declarat că decizia de a suspenda funcţionarea liceului nu a fost menţionată înainte de vizita ministrului de Externe al Ungariei în România. El e de părere că vor fi afectate sute de familii maghiare, menţionând că „e trist că acest lucru se întâmplă înainte de începerea şcolii".