MENIU

"Duminica noastră norocoasă", la Galeriile Williams din Capitală

Duminica noastră norocoasă, un one woman show cu Teodora Păcurar

Vineri la Galeriile Williams din Capitală va avea loc spectacolul "Duminica noastră norocoasă", după Franz Xaver Kroetz. Este vorba de un "one woman show" susţinut de actriţa Teodora Păcurar.

Vineri de la ora 20.00, la Galeriile Williams din Capitală, va avea loc spectacolul "Duminica noastră norocoasă" după Franz Xaver Kroetz. Este vorba de un "one woman show" susţinut de actriţa Teodora Păcurar.

Spectacolul "Duminica noastră norocoasă" a fost creat în anul 2013, ca spectacol-examen pentru semestrul I, anul 3, în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

 Textul pe care se bazează spectacolul este o adaptare a piesei La noroc, de Franz Xaver Kroetz și este regizat de Teodora Păcurar, sub coordonarea profesorilor de clasă, Filip Odangiu și Sinko Ferenc.

O mămică optimistă vrea să ajungă la tăticul copilului ei, convinsă că urmează să aibă parte de o viață ca în povești alături de acesta. Hotărâtă să îi facă o vizită, mămica se suie în tren și pornește într-o călătorie în care visele devin tot mai fermecătoare, lăsând să se vadă, dincolo de ele, o realitate cu totul și cu totul diferită. 

"Punerea în scenă este o viziune minimalistă asupra unei povești triste, spuse de un personaj comic. Textul m-a atras tocmai datorită simplității prin care se întâlnesc drama și comedia, întâlnire pe care o consider esențială pentru a se produce ceea ce numim teatru. Am ales o abordare minimalistă și din punct de vedere scenografic, decor aproape inexistent (folosesc doar un scaun) și obiecte puține, din considerente grotowskiene –  pentru că teatru poate să existe și fără alte artificii, cel mai important element al său fiind prezența actorului. E, prin urmare, o alegere prin care mi-am propus să mă provoc cât mai mult din punct de vedere actoricesc și cât mai puțin prin alte arte. Personajul, pe care l-am numit eu Karina Blau, mi-a trezit simpatia prin optimismul ei dus până la naivitate, prin credința incredibl de puternică pe care o are în propriile vise, prin refugiul pe care îl găsește în imaginație, atât de mult, încât ajunge să o confunde cu realitatea", a declarat Teodora Păcurar. Spectacolul a mai fost jucat şi Cluj-Napoca.

Teodora Păcurar a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj, în 2013, la clasa profesorilor Filip Odangiu și Sinko Ferenc. În timpul facultății a jucat mai multe roluri, în special comice, tragi-comice, foarte multe travesti-uri.

A colaborat mult cu secția de Regie a aceleiași facultăți, în special cu regizorii Leta Popescu (Autobahn, Almost, Nu te enerva că nu e bine), Andrei Măjeri (Livada de vișini), Raul Coldea (Omul care explică bine).
De asemenea, a jucat mult în filmele studenților de secția de Cinematografie, Fotografie, Media, lucrând cu regizorii: Alexandru Boariu, Iulia Matei, Mihaela Andoni, Horațiu Damian.

În 2014 a jucat în filmul de mediu-metraj DRISTOR, regia Ioan George Pancencu, regizor cu care colaborează în continuare în diverse proiecte artistice.

În 2010, Teodora Păcurar și-a schimbat complet meseria, după ce a absolvit Facultatea de Științe Politice, Admnistrative și ale Comunicării, secția Jurnalism, tot în cadrul Universității Babeș-Bolyai și a profesat timp de doi ani în presa scrisă clujeană, în special pe domeniul cultural, în perioada 2007-2009, la ziarele Clujeanul și Ziua de Cluj.

A publicat cronici, eseuri și proză scurtă în revistele Tribuna, Man.In.Fest, Tiuk! și Studia Dramatica. A scris, și scrie în continuare, poezii, proză și texte dramatice.

Mai multe despre actriţă puteţi găsi aici.