MENIU

Dulceaţă de prune cu miez de nucă. Reţeta secretă din caietul bunicii

Dulceaţă de prune cu miez de nucă. Reţeta secretă din caietul bunicii

A venit toamna, sezonul în care gospodinele fac tot felul de dulceţuri, gemuri, sau alte delicii pentru pus în cămară.     

Iată o reţetă extraordinară de dulceaţă de prune cu miez de nucă, un adevărat deliciu, care îşi va încânta papilele gustative.  

Fructele se decojesc şi li se scot sâmburii cu un dispozitiv special sau, în lipsa acestuia, cu un beţişor de lemn. Este important ca fructele să fie nici foarte coapte, dar nici crude, astfel încât sâmburii să se desprindă cu uşurinţă. În locul sâmburilor, în fiecare fruct se introduce miez de nucă.

Înainte de acest proces, gospodinele introduceau fructele, pentru un sfert de oră, în zeamă de var (o lingură de praf de var la o găleată de apă) pentru a se întări, ulterior fructele fiind spălate bine. „Având în vedere că nu ştim câtă încredere mai putem avea în faptul că praful de var este doar praf de var, ca altădată, putem omite această etapă“, ne sfătuiesc însă gospodinele.

Pentru două farfurii de prune folosim un kilogram de zahăr şi un pahar de 200 mililitri de apă. Facem un sirop din apă şi zahărul în cantităţile menţionate, iar când zahărul s-a topit se adaugă prunele, după ce am îndepărtat vasul de pe foc. Lăsăm pentru câteva minute prunele în sirop, după care putem pune din nou totul la fiert. Dulceaţa este gata când siropul devine suficient de dens încât picurat pe o farfurie să nu curgă. Cât de mult fierbem dulceaţa ţine de experienţă, de preferinţe, în mod sigur nu există o singură reţetă pentru toate gusturile. Dulceaţa se pune fierbinte în borcanele dinainte pregătite şi încălzite şi, pentru un plus de siguranţă, la final borcanele se mai pot ţine pentru câteva minute în cuptorul încălzit.

Mai multe articole despre:
dulceaţă dulceaţă de prune miez de nuca