MENIU

Dulceață de gogonele, delicatesă tradițională românească rară. Rețetă simplă și ușoară

Dulceață de gogonele, delicatesă tradițională românească rară. Rețetă simplă și ușoară

Pentru că este deja sezonul gogonelelor, îți recomandăm să le incluzi în diferite rețete de conserve, dulci sau sărate. Una dintre acestea este rețeta de dulceață de gogonele, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Este o delicatesă tradițională românească, mai neobișnuită și surprinzătoare. Se prepară din gogonele (roșii verzi, necoapte), care oferă un gust dulce-acrișor unic.

Aceasta este o rețetă mai rar întâlnită, dar cu un farmec deosebit, specifică zonelor rurale din România. Gogonelele, de obicei folosite pentru murături, sunt transformate într-un desert delicat și aromat, similar în textură și consistență cu dulcețurile clasice. Poți folosi aromele preferate pentru un gust desăvârșit.

Dulceața poate fi consumată în clătite, pe pâine prăjită sau lângă brânzeturi, oferind un contrast plăcut între dulce și sărat. Aceasta este o rețetă specială, cu un gust surprinzător, ideală pentru cei care iubesc să experimenteze preparate noi și autentice.

Descoperă aici și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie, un adevărat deliciu culinar, iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al dulceții din gogonele.

De ce recomandă specialiștii să consumi cafea în timpul verii. Care sunt beneficiile sale în sezonul cald

Dulceață de gogonele – Ingrediente

  • 1 kg de gogonele verzi (roșii necoapte)
  • 1 kg de zahăr
  • 500 ml apă
  • 1 lămâie (zeamă și coajă rasă)
  • 1 baton de vanilie sau esență de vanilie.

Rețeta dulceții de gogonele – Mod de preparare

Mai întâi, te vei ocupa de sortarea gogonelelor și pregătirea lor pentru a le transforma în dulceață. Poți folosi și gogonele verzi, dar și din cele ușor colorate în galben sau roșu, pentru un aspect mai interesant. Apoi vei pregăti siropul în care se vor răsfăța gogonelele.

Spală bine gogonelele și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Dacă gogonelele sunt mari, le poți tăia în bucăți mai mici.

Dacă dorești, poți să le opărești 2-3 minute în apă clocotită, apoi să le lași să se scurgă bine pentru a elimina o parte din gustul amar.

Descoperă și o rețetă de dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru micul dejun sau deserturi.

Trucuri care te pot ajuta să scapi de gustul amar al vinetelor. Sigur îți vor folosi

Cum prepari dulceață de gogonele

Într-o cratiță mare, pune zahărul și apa și lasă-le să fiarbă la foc mic până se formează un sirop clar și ușor îngroșat.

Adaugă batonul de vanilie sau esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.

Apoi adaugă gogonelele în sirop și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând ocazional. Ai grijă să nu le fierbi prea tare, pentru a păstra textura ușor crocantă a bucăților de gogonele.

Citește continuarea aici

Prune la borcan fără zahăr. Rețetă simplă și sănătoasă de conservare a fructelor

Mai multe articole despre:
dulceata gogonele reteta