MENIU

Dulceață de căpșuni. Greşeala pe care o fac toate gospodinele când prepară dulceaţă

Căpșunile sunt în plin sezon, iar dulceața este o adevărată delicatesă. Consistența dulceței de căpșuni este minunată, fructele conținând pectină, care are proprietatea de a gelifia dulceața, odată fiartă.

Foarte important este că, adaugând ceva mai mult sau mai puțin zahăr (1:1 sau 1:1/2), puteți face gem sau dulceață, urmând aproximativ același procedeu. Pentru o cantitate mai mică de zahăr adăugat, secretul este, însă, că preparatul trebuie să fie fier un timp mai îndelungat. 

Iată o rețetă de dulceaţă de căpşune, ușor de făcut.

Dulceață de căpșuni, ingrediente: 

4 kilograme de căpşuni
3,5 kilograme de zahăr 
4 lămâi potrivite cu coajă 

Dulceață de căpșuni, mod de preparare:

Căpşunile se spală bine şi se curaţă de codiţe. Se aşază toate căpşunile curăţate într-un vas încăpător, cu fundul mai gros, potrivit pentru dulceaţă, şi se stropesc cu zeama de la 3 lămâi, apoi se adaugă tot zahărul şi lămâia rămasă tăiată în felii subţiri. Adăugarea feliilor de lămâie îi va da un gust aparte. 

După ce se lasă timp de câteva minute pentru ca zahărul şi sucul de lămâie să pătrundă puţin căpşunile, se pune vasul pe aragaz, la foc mic. 

În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format. Când dulceaţa începe să clocotească, se va forma deasupra o spumă care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună – în ea se concentrează impurităţile conţinute de zahăr. După trecerea a 45-50 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie puţin sirop şi se verifică consistenţa acestuia. Dacă picăturile au un aspect de boabe de rouă şi nu se împrăştie pe farfurie, dulceaţa este gata. 

În borcanele curate, uscate şi sterilizate se pune dulceaţa fierbinte şi se astupă gura borcanului imediat. Recipientele, în care a fost pusă dulceaţa de căpşuni, se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos pentru a se crea vacuum, iar apoi se răstoarnă în poziţia normală şi se acoperă cu servete de bucătărie, pentru a se răci mai încet.