MENIU

Drumurile INVIZIBILE din România: Nu există, dar înghit bani

Centura mai scumpă ca autostrada

România a cheltuit pe infrastructura de transport 28 mld. euro în ultimii şase ani. Unde sunt şoselele?

Valoarea lucrărilor realizate în infrastructura de transport, adică drumuri, căi ferate, aeroporturi, poduri sau canale navigabile, s-a ridicat la 27,5 miliarde de euro în perioada 2009-2013, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Din această sumă, doar circa 2 mi­liarde de euro au fost lucrări executate în domeniul autostrăzilor, în ciuda faptului că în ultimii ani şoselele de mare viteză au fost, cel puţin la nivel declarativ, prioritatea tuturor guvernelor care s-au perindat pe la Palatul Victoria.

„Cifrele atestă încă o dată nivelul precar din punct de vedere calitativ al infrastructurii rutiere de transport, ceea ce face ca o parte redusă a sumelor să fie alocată pentru proiectele noi de autostradă.  Evoluţia în dinamică a valorilor realizate în ultimii ani probează încă o dată lipsa de curaj strategic şi de fermitate a guvernelor din aceşti ani în ceea ce priveşte promovarea şi finanţarea unor proiecte de interes naţional", consideră Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Deşi autostrăzile au reprezentat doar 7,3% din totalul lucrărilor realizate pe infrastructură de transport în ultimii şase ani, infrastructura rutieră, care mai cuprinde printre altele şi drumuri judeţene sau naţionale,  a absorbit cei mai mulţi bani în ultimii ani.

Astfel, valoarea lucră-rilor executate pentru şosele, străzi, drumuri, poduri, şosele suspendate, tu­nele şi subterane s-a ridicat la peste 20 miliarde de euro în perioada 2008-2012 (pentru anul 2013 nu există informaţii cu privire la valoarea lucrărilor executate). Mai multe aici.

Mai multe articole despre:
autostradă autostrăzi