MENIU

Drogurile din America de Sud sunt aduse în România cu ajutorul mafiei albaneze! Autoritățile ar fi complice. DOCUMENTAR

Drogurile din America de Sud sunt aduse în România cu ajutorul mafiei albaneze! Autoritățile ar fi complice. DOCUMENTAR

O anchetă jurnalistică de proporții arată cum drogurile din America de Sud sunt aduse în România cu ajutorul mafiei albaneze, care controlează numeroase porturi din Europa. În toată această schemă, autoritățile ar fi complice la traficul de droguri de milioane de dolari. Astfel, cu rădăcini întinse către numeroase țări de pe glob, inclusiv România, dar și către Statele Unite, mafia albaneză are la degetul mic piața drogurilor din cele mai importante orașe ale lumii. 

Se crede că mafia albaneză este controlată de peste 15 familii mafiote. De-a lungul timpului, și-au făcut mulți aliați în joc, inclusiv 'Ndrangheta și Camorra din Italia. Jucători mai mari includ cartelul mexican Sinaloa, Sacra Corona Unita, Societa Foggia, mafia siciliană și mafia turcă. Mafiile bulgară și română colaborează și ele cu omologii lor albanezi. Aceștia au monopolizat mai multe afilieri internaționale și se crede că se bucură de legături puternice cu politicieni din întreaga Europă.

Motivul din spatele succesului mafiei albaneze este că aceasta reprezintă una dintre cele mai productive organizații criminale din societatea europeană. Combină caracteristicile tradiționale ale crimei organizate cu aspectele moderne de flexibilitate. Este cunoscută pentru disciplina internă rigidă care sprijină structura de clan. Bazele sunt puse pe sistemul de închidere endogamică (n.r. căsătorii în interiorul organizației), care îi sporește impermeabilitatea și coeziunea internă între diferitele sale elemente. Totuși, este cunoscută pentru utilizarea mai multor caracteristici moderne și inovative, precum implicarea elementelor transnaționale în luarea deciziilor de top. Această capacitate logistică masivă, susținută de natura diversă a crimei organizate albaneze, i-a ajutat să se stabilească puternic în afara țării-mamă, colaborând cu alte elemente criminale ale altor națiuni.

Activitățile lor criminale includ traficul de droguri, arme și chiar oameni. Rețeaua de trafic de persoane a crescut recent din cauza crizei refugiaților și a războaielor din Orientul Mijlociu. Imigrarea ilegală în țările Uniunii Europene are loc prin Italia și este susținută de mafia albaneză.

Cea mai mare parte a pieței europene de droguri, în special piața cocainei, estimată la aproximativ un miliard de dolari americani, se crede că este controlată de această rețea. De asemenea, au distribuitori experimentați de cocaină în numeroase orașe europene, inclusiv Londra. Anii de înregistrare a dovezilor despre activitățile mafiei au oferit dovezi ample ale complexității din spatele organizației, demonstrând o capacitate infracțională foarte ridicată.

Rețeaua M. Interceptările care-l înfundă pe Florian Coldea. Generalul negru și Marina Pandarof, cercetați de 2 ani într-un dosar de droguri

Mai multe articole despre:
droguri romania documentar