MENIU

DREPTURI pentru animalele de companie - „ființe cu sentimente”, într-o țară din Europa - Ce rol vor juca într-un divorț

DREPTURI pentru animalele de companie într-o țară din Europa - Ce rol vor juca într-un divorț

Animalul de companie are statut juridic în Spania, începând din acest an. A intrat în vigoare legea prin care un animal de companie este „o ființă care are sentimente, sensibilitate și se bucură de anumite drepturi”

Animalul de companie a devenit o ființă din ce în ce mai importantă în viața oamenilor din Spania, se motivează în preocuparea oamenilor politici pentru acordarea unor drepturi acestor animale. Legea adoptată în decembrie anul trecut de deputați, cu o largă majoritate, presupune modificarea a trei norme juridice importante: Codul civil, Legea privind ipoteca și Legea privind procesele civile. Potrivit modificărilor normative, un câine, de exemplu, va juca un rol important în cazul unui divorț.

Un judecător va trebui să decidă în privința custodiei, exact ca în cazul unui copil, relatează RFI România.

Potrivit prevederilor noii legi, dacă unul dintre cei doi soți a abuzat animalul, inculpatul va fi separat de animal pentru totdeauna, la fel ca în cazul unui soț abuziv față de soția sa sau față de copil.

În cazul unui divorț, judecătorul urmează să decidă cine va plăti pentru îngrijirea animalului. 

Autoritățile spaniole au anunțat că nu este singura lege pentru protecția animalelor, pregătindu-se un proiect de lege pentru a interzice exploatarea animalelor la circ, vânzarea animalelor de companie în magazine si va declara sacrificarea animalelor, cu exceptia cazurilor de forță majoră, ca fiind în afara legii.

În același timp, se pregătesc sancțiuni drasatice pentru abandonarea animalelor. Măsura va fi luată pentru a pedepsi abandonul animalelor de companie, în Spania, țară în care între 150.000 și 300.000 de animale sunt părăsite în fiecare an.