Drenajul limfatic, calea spre o viață mai sănătoasă. Cum îl poți face acasă (video)
Sustemul limfatic este format dintr-o întreagă rețea de țesuturi și organe care ajută organismul să scape de toxine. Drenajul limfatic este o necesitate pentru o viață sănătoasă.
Limfa este un lichid limpede care conține celule albe din sânge care lupta împotriva infecțiilor. Această se deplasa prin tot corpul cu ajutorul.. ai ghicit – sistemului limfatic!
În ciuda faptului că este o parte vitală a sănătățîi, sistemul limfatic este, de asemenea, unul dintre ultimele lucruri pe care mulți ii ignorăm.
Sistemul limfatic a fost descoperit pentru prima dată în 1652 de către un medic danez, Thomas Bartholin. Știai că ai între 500 și 700 de ganglioni limfatici în corp, care sunt responsabili de filtrarea lichidului limfatic?
Splină este cel mai mare organ din sistemul limfatic. Limfa nu este circulată că sângele – nu are o pompă precum inima care să o împingă prin corp. Ea curge într-o singură direcție – în sus, spre gât.
Bolile sistemului limfatic pot fi ignorate sau pot trece neobservate timp de mulți ani.
Ai nevoie de un sistem limfatic sănătos pentru a ajută la excreția toxinelor, așa că, dacă acesta nu funcționează corect, organe precum ficatul și rinichii pot fi rapid contaminate, deoarece sunt supraincarcate cu toxine și substanțe chimice. Alte sisteme din organism pot fi, de asemenea, afectate.
De asemenea, un sistem limfatic care nu funcționează bine poate duce la orice număr de probleme de sănătate, cum ar fi tulburări digestive, boli accentuate, dezechilibre hormonale, oboseală cronică, alergii, prostatita, sinuzita cronică, boli de inima, eczeme și alte afecțiuni ale pielii.
Drenajul limfatic te poate ajută în acest sens!
Iată câteva semne care arată că sistemul tău limfatic nu funcționează în mod ideal
Degete umflate
Constipație ocazională, diaree și/sau mucus în scaun
Articulații dureroase sau înțepenite
Epuizare și oboseală generală
Balonare
Creștere în greutate, grăsime suplimentară pe burtă și celulita
Piele uscată, mâncărimi, erupții cutanate sau acnee
Glande umflate
Imunitate scăzută
Confuzie mentală
Umflarea sau durerea sânilor înainte și în timpul menstruației
Hipersensibilitate
Dureri de cap ușoare
Histamina crescută – alergii și iritații crescute din cauza alergenilor comuni din mediul înconjurător
În timp ce acestea sunt unele dintre cele mai comune semne ale unui sistem limfatic congestionat, există și altele, cum ar fi picioarele și mâinile reci, tulburările digestive și multiplele infecții ale sinusurilor.
Drenajul limfatic pe care îl poți face acasă
Există multe modalități ușoare de a-ți îmbunătăți circulăția limfatica. O poți face și preventiv, chiar dacă nu suferi de simptome, pentru a preveni apariția problemelor cu sistemul limfatic.
Exerciții fizice
Cel mai bun mod numărul unu de a crește fluxul limfatic este prin exerciții fizice. Sistemul limfatic nu are o pompă precum inima, așa că singurul mod în care circulă este prin mișcare reală. Cel mai eficient tip de mișcare este cardio!
Încearcă să faci o plimbare rapidă timp de 20 de minute, de patru ori pe săptămâna, de preferință afară, printre copaci, iarbă și aer curat. Mersul pe jos nu numai că mărește fluxul limfatic, dar aduce oxigenul vital în plămâni și în alte celule, iar dacă îl pratici afară, îți va îmbunătăți sănătatea mentală și starea de spirit.
Respirație profundă
În afară de exercițiile fizice, respirația profundă este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a crește fluxul limfatic, deoarece plămânii ajută la împingerea fluidului limfatic prin restul corpului.
Extinderea și contracția diafragmei cauzate de respirația profundă pot stimula sistemul limfatic și îți pot masă organele interne, ceea ce, desigur, ajută corpul tău să elimine toxinele.
Masaj de drenaj limfatic
Masajul, în general, este bun pentru circulație, dar un masaj care face drenajul limfatic este nemaipomenit! Mulți experți sugerează că periajul uscat al pielii ajută la creșterea circulației la nivelul pielii, care, desigur, încurajează eliminarea deșeurilor metabolice. De fapt, studiile arată că periajul uscat al pielii poate ajunge mai adânc decât primele straturi superficiale ale pielii, susțînând digestia și diversele funcții ale organelor.
Dușuri în care alternezi apă caldă cu apă rece
Deoarece vasele limfatice se contracta atunci când sunt expuse la rece și se relaxează că răspuns la căldură, schimbarea de temperatura determina limfa să curgă. Acest lucru poate ajută la eliberarea oricăror blocaje sau lichide blocate.
Picioarele sus pe perete
Drenajul limfatic poate fi și distractiv! Simplă ridicare a picioarelor deasupra corpului poate îmbunătăți fluxul limfatic și drenajul în acea zona. Doar întinde-te pe spate și pune picioarele sus pe perete la un unghi de 90 de grade. Această practică zilnică ajută la eliminarea toxinelor și chiar favorizează somnul .
Stai în picioare mai mult
Multe dintre noi stau aproape toată ziua la birou. Apoi stăm jos când conducem spre casă. Stăm din nou jos când mâncăm și apoi când ne uităm la televizor înainte de a ne retrage la culcare, unde stăm culcați încă 6-8 ore. Asta înseamnă o mulțime de poziții așezate și staționare, mai ales când te gândești cât de puțînă mișcare de limfa există atunci când stai în poziție fixă.
Pentru a pune lucrurile în mișcare, încearcă să te ridici în picioare de la birou la fiecare 50 de minute. Mișcă-te prin încăpere timp de 10 minute. Sau poți să lucrezi direct stand în picioare, în loc să folosești scaunul. Statul în picioare permite fluidului să circule mai ușor.
Mănâncă sănătos și bea multă apă
Din moment ce limfa este un lichid, este logic că devine mai groasă atunci când ești deshidratată.
De fapt, deshidratarea este una dintre principalele cauze ale congestiei sistemului limfatic, așa că asigura-te că bei suficient pe parcursul zilei.
Ceea ce mănânci este, de asemenea, foarte important. Evident, alimentele care sunt lipsite de exces de substanțe chimice și toxine sunt cele mai bune. În plus, ar trebui să elimini alimentele procesate și zahărul.
De asemenea, s-a demonstrat că anumite alimente sunt mai utile decât altele pentru a stimula drenajul limfatic, cum ar fi: afinele, usturoiul, ghimbirul, turmericul, citricele, verdețurile, nucile și semințele.