MENIU

DRAGOBETE 2018. Cele mai frumoase tradiţii. Dacă faci acest lucru vei avea mereu noroc în dragoste

DRAGOBETELE 2018

DRAGOBETE 2018. Dragobetele se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 februarie, iar în 2018 va cădea într-o zi de sâmbătă, spre bucuria cuplurilor care aleg să sărbătorească iubirea în stil românește. Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români sau, cu alte cuvinte, Ziua Îndrăgostiților autohtonă, și marchează, totodată, și începutul primăverii. În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele sărută fetele!”.

DRAGOBETELE 2018. Sărbătoarea Dragobetelui este întâmpinată de Valentine’s Day, Ziua îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbatorește pe data de 14 februarie, iar în 2018 cade în mijlocul săptămânii, într-o zi de miercuri.

Este foarte important să știm când este Dragobetele în 2018 deoarece, pe lângă multe alte obiceiuri care se practică cu ocazia acestei sărbători, tradiția impune ca pe 24 februarie să sărutăm, sau cel puțin să atingem, o persoană de sex opus. Astfel, vom avea noroc în dragoste tot anul. Dacă nu vom urma datina de Dragobete 2018, credințele populare spun că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâlni jumătatea decât după Dragobetele următor.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii româneşti: Ce trebuie să faci pe 24 februarie ca să ai noroc în dragoste

DRAGOBETELE 2018. De Dragobete, pe 24 februarie, se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel, se credea în trecut, că este magică și ajută la farmecele de iubire, iar fetele trebuie să se spele cu aceasta pe față pentru a fi frumoase și cuceritoare, scrie unica.ro.

DRAGOBETELE 2018. De ce se săbătoreşte pe 24 februarie?

Dragobetele, sărbătoare populară autohtonă, specifică îndeosebi zonei de sud a țării (Oltenia, Muntenia și parțial Dobrogea) are dată fixă de celebrare în fiecare localitate, dar variabilă de la o regiune la alta, fie la 24 sau 28 februarie, fie la 1 sau 25 martie. Tot în funcție de regiune, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de ''Cap de primăvară'', ''Sântion de primăvară'', ''Ioan Dragobete'', ''Drăgostițele'', ''Logodna sau însoțitul paserilor''.

DRAGOBETELE 2018.  Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua care marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura, reînvia și iubirea, iar Dragobetele era ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii și se pregătea pentru venirea primăverii, scrie agerpres.ro.

Ce trebuie și ce nu trebuie să faci de Dragobete! Află obiceiurile acestei zile

Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic. Echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii și dragostei, obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în multe din satele românești.

Cunoscut și sub numele de Dragomir, Dragobetele este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, ce sălășluiește mai mult prin păduri. Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor, românii au transfigurat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ''zânul dragostei'', zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților. A devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ține tot anul, precum cea a păsărilor ce ''se logodesc'' în această zi. DRAGOBETELE 2018. 

Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui organizându-se petreceri și prilejuind, astfel, înfiriparea unor noi iubiri, logodne și chiar căsnicii. Odinioară, de Dragobete, satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala: ''Dragobetele sărută fetele!''.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. De ce se spălău, în trecut, fetele cu zăpadă pe păr

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Dragobetele, ziua tradiţională dedicată dragostei la români, este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental. De DRAGOBETE există fel de fel de superstiții și tradiții, în care unele persoane încă mai cred cu tărie și în ziua de azi.

Zodii care se despart de DRAGOBETELE 2018. Numai supărări şi lacrimi pentru ele pe 24 februarie

Odinioară, în această zi, tinerii se îmbrăcau în straie frumoase şi plecau la pădure să strângă cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii încercau să le prindă şi să le sărute. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe „Dragobetele sărută fetele!”.

Dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă şi petreceau.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Se spune că, în această zi, atât băieţii cât şi fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

DRAGOBETELE 2018. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţă şi iubire.

DRAGOBETE, 24 februarie. Cele mai frumoase mesaje şi felicitări de dragoste de DRAGOBETE

Tradiţii de DRAGOBETE. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime.DRAGOBETELE 2018. 

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Spălarea părului cu zăpadă

DRAGOBETELE 2018. În popor, se spune că de DRAGOBETE fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede. În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada de DRAGOBETE pentru a face diferite farmece prin care să-și atragă ursiții.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Sărutul eternității

În unele zone din țară, superstiția de DRAGOBETE spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot de DRAGOBETE, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Ziua distracției și a veseliei

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. De DRAGOBETE, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.

DRAGOBETELE 2018. Lista neagră a cadourilor. Româncele nu vor să primească aşa ceva de Dragobete

Tradiţii de DRAGOBETE. La sate, se organizau adevărate petreceri și baluri de DRAGOBETE, pentru ca fetele și băieții să se întâlnească și să petreacă împreună. Unii strigau pe ulițe "Dragobetele sărută fetele", pentru a anunța marea sărbătoare a iubirii.

DRAGOBETELE 2018. Cei care petreceau frumos de Dragobete erau feriți de boli tot anul.

DRAGOBETELE 2018.. Tradiţii de DRAGOBETE. Ziua curățeniei

DRAGOBETELE 2018. Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți. Așadar, înainte să pleci la distracție, șterge praful și aspiră, ca să vadă iubitul tău cât ești de harnică.

Tradiţii de DRAGOBETE. La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teamă ca DRAGOBETELE să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Zburătoritul

DRAGOBETELE 2018. Conform tradiției, de DRAGOBETE se organizează "zburătoritul", un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste.

MESAJE DE DRAGOBETE pentru el și pentru ea. Trimite-i o URARE DE DRAGOBETE persoanei iubite

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Întâlnirea celor care se plac

DRAGOBETELE 2018. Superstiția de Dragobete spune că dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie să face tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în această zi. Se spune că dacă nu se întâlnește cu băiatul care i-a picat cu tronc, șansele de a fi împreună cu el sunt nule.

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Semănarea busuiocului

DRAGOBETELE 2018. Tradiţii de DRAGOBETE. Potrivit unei tradiții străvechi, de DRAGOBETE gospodinele trebuiau să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantau afară, în grădină. Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete era folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se considera că avea puteri magice. În plus, fetele tinere îl foloseau în tot felul de ritualuri, pentru a-și visa ursitul.

DRAGOBETELE 2018. Lista neagră a cadourilor. Româncele nu vor să primească aşa ceva de Dragobete

O treime dintre români vor să ofere cadou o cină și un film, iar aproape un sfert se gândesc să dăruiască articole de parfumerie și cosmetică, potrivit unui studiu recent.

Românii mai dăruiesc de Dragobete articole de îmbrăcăminte – 16% și, respectiv, bijuterii și accesorii – 15%. De asemenea, 6% dintre respondenți își pregătesc bagajele, fiind gata de o excursie alături de persoana iubită.

În căutarea cadourilor, 41% dintre români vor alege centrele comerciale tip „mall", puțin peste o treime optează pentru comenzile online, iar 18% aleg calea supermarket-ului. Ca metodă de plată, mai mult de jumatate au pregătit numerar, 37% preferă cardul, iar 8% plata ramburs, la livrarea cadoului prin curier.

Deşi toţi îşi doresc cadouri, sunt câteva daruri care au ajuns pe lista neagră. Pe primul loc în topul cadourilor pe care românii nu mai vor să le primească sunt jucăriile din pluş – 30% dintre români au răspuns că ar prefera să nu mai primească astfel de cadouri.

Nici cănile, șterse de pe lista preferințelor de 21% dintre români, și nici lumânările parfumate – 18% - sau seturile de duș – 17% - nu au mai mult succes în aces an.

Șapte din 10 români vor sărbători tradiționalul Dragobete, iar peste o treime alocă între 5 și 10% din venituri pentru cadourile făcute persoanei iubite, în ziua de 24 februarie, potrivit unui sondaj desfășurat de Provident la nivel național, pe un eșantion de 1.344 de respondenți.

Ca valoare, cei mai mulți români alocă între 51 și 100 de lei – 35%, iar darurile între 101 și 200 de lei sunt preferate de peste un sfert dintre aceștia. Aproximativ 8% dintre respondenți vor da cadouri de peste 301 lei.

Pe lângă cei 37% dintre români care sunt pregătiți să aloce 5-10% din veniturile lunare unui cadou de Dragobete, o treime vor plăti maximum 5% din venituri. Mai generoși, 7% dintre respondenți sunt gata să dea peste 20% din venituri pentru un dar potrivit pentru persoana iubită.