MENIU

Ziua sancţiunilor şi mustrărilor la PSD. Liviu Dragnea, nemulţumit de partidul său, dar şi de Guvern

<p><span>Inquam Photos / Octav Ganea</span></p> <div><span style="font-family: 'Lucida Grande', Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;"><br /></span></div>

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a pus partidul la punct, dar şi Guvernul. L-a lăsat pe Şerban Nicolae, artizanul Graţierii, fără funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, dar şi cea de lider al grupului PSD de la Senat. Totodată, l-a suspendat pe Nicolae Bacalbaşa pentru şase luni din PSD, în urma comportemantului obscen de la tribuna Parlamentului. Nu au scăpat nici miniştrii din Guvern, după ce le-a transmis mai multora dintre ei că comunică foarte prost şi i-a mustrat verbal. Spre final, Liviu Dragnea a decretat: nu e convins că Legea Grațierii mai este oportună. Ea nu rezovă problemele din penitenciare, adică tocmai cele care au generat-o, a declarat miercuri liderul PSD.

Senatorul PSD Mihai Fifor este noul lider de grup al PSD, iar Robert Cazanciuc preia șefia Comisiei Juridice din Senat, au decis astăzi social-democrații în cadrul Comitetului Executiv. Cele două funcții au fost deținute de Şerban Nicolae. Mai mult, Liviu Dragnea s-a declarat extrem de nemulțumit și de prestația senatorului Nicolae Șerban, șeful Comisiei Juridice.

Liderul PSD a susținut miercuri că a existat o lipsă de comunicare și neîncredere între fostul lider de grup al senatorilor PSD, Șerban Nicolae, și conducerea partidului și a susținut că o lege a grațierii nu rezolvă problemele din justiție.

"A apărut această neîncredere și această lipsă de comunicare, această lipsă de dorință de comunicare între președintele partidului, conducerea partidului și liderul de grup, a apărut firească această propunere ca liderul de grup să fie schimbat și să fie susținut politic domnul Mihai Fifor. De asemenea, atâta timp cât în Comisia juridică de la Senat colegii noștri, care au adoptat niște amendamente fără să fie susținute de partidul care i-a propus, și președinția Comisiei juridice a fost schimbată. Aici nu este vorba de libertatea de opinie, libertatea votului, de oportunitatea votului, dar și domnul Șerban Nicolae ca și lider de grup și președinte de Comisie a mers acolo susținut politic de către partid, și a adoptat, a propus, a susținut și a convins și colegii de partid să susțină niște amendamente pe care partidul nu le susține", a declarat Dragnea la finalul Comitetului Executiv Național care a decis înlocuirea lui Șerban Nicolae cu Robert Cazanciuc la președinția Comisiei juridice, iar Mihai Fifor va prelua șefia grupului senatorial al PSD. 

Liderul PSD a arătat că, așa cum a spus și după alegeri, s-a reafirmat în plenul CExN că prioritatea PSD o reprezintă punerea în aplicare a Programului de guvernare, așa cum a fost prezentat în campanie, și nu grațierea faptelor de corupție.

"Nu am avut astăzi discuții despre sancțiuni, nici de pedepse membrilor din Comisia juridică a Senatului, dar nici nu puteam lăsa ca astfel de gesturi să fie asumate, pentru că pe noi ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor să fie aplicat și să fie toată lumea conștientă că acele obiective sunt prioritatea noastră. S-a mai spus și astăzi, membrii din Comisia juridică nu au avut mandat de la partid, nu au avut solicitare de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție. Au fost și poziții publice ale mele care au fost cunoscute, asumate de partid, care din păcate nu au fost respectate. Am ascultat ce a spus colegul nostru, ce au spus colegii noștri în această ședință și le-am am spus și care este punctul meu de vedere. Indiferent de argumentele aduse atât în ședință, cât și în spațiul public, eu am ridicat această problemă colegilor mei — să ne gândim serios în perioada următoare dacă această lege a grațierii mai este oportună", a adăugat Dragnea.

Graţierea, în aer. Dragnea: Nu mă interesează cum va ieşi de la Senat 

”Pe mine nu mă interesează cum va ieși Legea Grațierii de la Senat, pentru că atunci când va ajunge la Cameră nu-i voi da drumul până când nu voi fi convins ca face parte dintr-un pachet care rezolvă problema penitenciarelor”, a mai declarat Liviu Dragnea. 

Elaborarea acestei legi a pornit de la situația din închisori, dar acum se încearcă rezolvarea altor probleme pe care le are sistemul de Justiție, a precizat șeful social-democraților. ”Se vorbește de abuzurile unor procurori, de niște decizii discutabile ale unor judecători, despre presiuni din partea unor instituții asupra unor judecători. Se vorbește despre posibilitatea diversificării modului în care se execută pedepsele, dar acestea nu pot fi rezolvate prin Legea Grațierii”, a explicat acesta.

”Trebuie să ne gândim dacă ea mai este oportună. Fac un ultim apel la Guvern și la Ministerul Justiției de a ne prezenta dacă Legea Grațierii și alte măsuri pot rezolva problema din penitenciare”, a afirmat liderul PSD.

Ce planuri are Mihai Fifor, urmaşul lui Şerban Nicoale, pentru şefia grupului PSD din Senat

Dragnea: Senatorii juriști n-au avut solicitări de la PSD să susțină grațierea faptelor de corupție 

Prioritatea social-democraților, a menționat Dragnea, reprezintă punerea în aplicare a programului de guvernare așa cum a fost el prezentat în campania electorală pentru alegerile parlamentare, nu grațierea faptelor de corupție.

”Nu am avut azi discuții despre a aplica pedepse membrilor din Comisia Juridică, dar nu puteam lăsa astfel de gesturi neasumate. Ne interesează ca ceea ce am prezentat românilor să fie aplicat. Membrii din Comisia Juridică nu au avut solicitare de la partid să susțină grațierea faptelor de corupție”, susține șeful PSD.

Bacalbaşa, suspendat şase luni din PSD

Totodată, Comitetul Executiv Naţional al PSD a mai decis, miercuri, suspendarea din partid a deputatului Nicolae Bacalbaşa, pentru şase luni, din cauza comportamentului din plenul Parlamentului de marţi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că dacă deputatul Nicolae Bacalbaşa nu va înţelege, după suspendarea din partid şase luni pentru discursul însoţit de cuvinte şi gesturi obscene din plen, că trebuie să comunice civilizat, atunci PSD va adopta „altă măsură”.

„Propunerea a fost - şi ulterior a fost aprobată de către colegii din CExN - să fie suspendat din partid pentru o perioadă de şase luni. (...) Dacă după această perioadă nu va înţelege că trebuie să intre în modul în care comunică PSD, atunci o să adoptăm altă măsură”, a spus Dragnea despre Bacalbaşa.

El a explicat că social-democraţii nu pot fi de acord cu tipul de intervenţie publică, de la tribuna Parlamentului, susţinută „într-un mod necivilizat şi, de multe ori, obscen”.