Dragnea, contrazis de Constituţie şi de CCR: boicotul nu e ilegal
Afirmaţia lui Liviu Dragnea că boicotarea referendumului ar fi ilegală nu este susţinută de nicio lege din România. Mai mult, într-un caz aproape identic, din 2012, Curtea COnstituţională a stabilit că absenţa de la referendum, cu intenţia de a influenţa cvorumul, este tot o formă de exprimare a unei opinii.
"Cei care sunt impotriva intrebarii dintr-un referendum, indiferent care ar fi aceea, au la indemana un mijloc care este pedepsit de lege, dar nimeni nu aplica si anume boicotul referendumului respectiv," a declarat marţi Liviu Dragnea, în încercarea de a oferi explicaţii pentru eşecul referendumului pentru familie.
Declaraţia sa este însă neadevărată. În primul rând, chiar Constituţia prevede că votul este un "drept", nu o "obligaţíe."
În plus, într-o situaţia aproape identică, din 2012, la rererendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, CCR chiar a tranşat o dispută legată de legitimitatea îndemnului la absenteism, în condiţiile în care acesta influenţează direct rezultatul consultării popoulare.
"Exprimarea unei opțiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci și chiar prin neparticiparea la acesta, mai ales în situațiile în care legislația relevantă impune un anumit cvorum de participare. (...) Astfel, alegând să nu își exercite un drept constituțional, cetățenii își văd realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, în mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o formă de exprimare a voinței politice a cetățenilor și de participare la viața politică.
Prin urmare, au stabilit judecătorii CCR, "partidele politice pot să îndemne sau, din contră, să nu îndemne cetățenii să voteze, ambele aspecte ale dreptului la vot contribuind la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor."
În 2012, Curtea Constituţională şi-a motivat astfel decizia de a respinge toate contestaţiile legate de îndemurile de a NU merge la vot.