MENIU

Dragnea a dat semnalul, UDMR a şi găsit primul ministru remaniabil

La câteva ore după ce Liviu Dragnea a cerut schimbarea miniştilor incapabili să comunice şi să acţioeneze fără a fi împinşi de la spate, UDMR face prima propunere: demisia ministrului Educaţiei! Motivul este ordonanţa care prevede că ora de română să fie predată de profesori de specialitate cu studii superioare chiar şi în şcolile cu predare în limbile minorităţilor. 

Liderul UDMR susţine că a primit promisiunea din partea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu că această prevedere va fi anulată, în caz contrar alianţa de guvernământ fiind în pericol să piardă sprijinul UDMR în Parlament. 

Potrivit liderului UDMR Kelemen Hunor, ordonanţa lezeaza interesele a circa 33.000 de elevi de etnie maghiară. 

Este vorba de prevederea care obligă ca limba română să fie predată exclusiv de profesori care au studii superioare de specialitate. Opinia lui Hunor nu este însă împărtăşită de inspectorii şcolari din judeţele în care maghiarii au o pondere ridicată. 

Ministrul Valentin Popa este unul din miniştrii care se află pe făraş la remanierea guvernamentală care va avea loc după 7 octombrie. Nu este pentru prima dată când PSD cedează în faţa cerinţelor UDMR de dragul majorităţii în Parlament. Spre exemplu, PSD a votat pentru înfiinţarea Liceului romano-catolic de la Târgu-Mureş, un proiect dorit de UDMR. 

Mai multe articole despre:
UDMR