MENIU

Dr. Daniel Tutunaru, ginecolog: "Vreau să perfecţionez serviciile FIV"

Dr. Daniel Tutunaru, ginecolog: "Vreau să perfecţionez serviciile FIV"

Peste 3.000 de femei din toată ţara au născut supravegheate de medicul primar Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucureşti. Este pasionat de laparoscopie şi încearcă să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte procedurile de fertilizare in vitro. Medicul a vorbit şi despre infertilitate şi despre tratamentele existente pentru această problemă. Află mai multe din acest interviu!

Click! Sănătate: Naştere prin cezariană sau pe cale naturală?
Dr. Dan Tutunaru: Convingerea mea este că naşterea naturală este cea mai bună, însă femeia decide cum îşi doreşte să nască. Medicul îi explică avantajele şi dezavantajele fiecărei modalităţi de a naşte şi de a asista aducerea pe lume a unui copil în condiţii cât mai sigure pentru mamă şi făt. Pentru asta, el trebuie să identifice în sarcină existenţa unor probleme care ar putea afecta buna desfăşurare a unei naşteri pe cale naturală. În consecinţă, medicul trebuie să folosească tot arsenalul pe care îl are la dispoziţie la aceasta oră: în primul rând cultura şi expertiza sa medicală apoi, pe cât posibil, tehnologia şi protocoalele medicale moderne. Dacă riscul naşterii pe cale naturală este mare, cea mai bună soluţie este cezariana.

Click! Sănătate: Infertilitatea este o problemă îngrijorătoare la nivel naţional. Care sunt cauzele infertilităţii?
Dr. Dan Tutunaru: Există un capitol al infertilităţii în care modificarea dietei are o influenţă covârşitoare asupra capacităţii femeii de a rămâne însărcinată. Este vorba de obezitate. S-a demonstrat că, dacă o femeie supraponderală reuşeşte să scadă în greutate doar cu 5-10%, şansele sale de a rămâne gravidă cresc cu 60-70% (asta, dacă, bineînţeles nu există şi alte cauze). Există însă şi cazuri în care modificarea stilului de viaţă conduce la creşterea şanselor de procreere şi, aici, includ renunţarea la fumat, la alcool şi la mâncăruri bogate în grăsimi.

Click! Sănătate: În ce constă tratamentul infertilităţii?
Dr. Dan Tutunaru: În primul rând infertilitatea nu poate fi tratată. Paradoxal, nu? Nu infertilitatea este cea care trebuie tratată, căci ea nu este în sine o boală, ci evident cauzele ei. Şi cauzele infertilităţii sunt multiple. Pentru a găsi soluţia trebuie întotdeauna găsite problemele. Şi, ca să găsim problemele trebuie să ştim ce anume căutăm. În primul rând pornim de la ideea că infertilitatea este o chestiune care priveşte cuplul. De multe ori se cade în capcana ideii că, dacă se descoperă o cauză la unul dintre parteneri, celălalt membru al cuplului este trecut în planul secund al investigaţiilor (ca să nu spun abandonat) şi toată atenţia este îndreptată spre gestionarea problemei evidenţiate la primul partener.

Continuare pe clicksanatate.ro

Mai multe articole despre:
medic ginecologie infertilitate Dan Tutunaru