MENIU

Doza a treia de vaccin anti-Covid, administrată de la începutul lunii octombrie în România. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Noi informații despre a treia doză de vaccin

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că a treia doză de vaccin anti-Covid va începe să se administreze populației, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie.

În prezent, Agenția Europeană a Medicamentului evaluează datele științifice depuse de BioNTech-Pfizer pentru doza a treia, urmând să facă același lucru și cu dosarul celor de la Moderna.

”Din calendarul de evaluare, foarte probabil că în prima săptămână din luna octombrie se va emite autorizarea pentru cea de-a treia doză, dar aș vrea să explicăm foarte clar ce înseamnă doza 3. Am mai făcut acest lucru, însă consider că oamenii trebuie să înțeleagă foarte bine ce înseamnă doza 3. Sunt sunt două recomandări.
Pe de o parte, administrarea unei doze suplimentare, a unei doze adiționale de vaccin COVID-19 pe bază de ARN mesager care să fie administrat la un interval apropiat de doza a doua sau prospectiv atunci când inițiem o schemă de vaccinare de novo la persoanele cu status imun precar. Aici vorbim de persoane care sunt post-transplant, persoanele care sunt cu terapie oncologică activă, persoanele care sunt cu alte afecțiuni cu imunodeficiențe primare, imunodeficiențe dobândite, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate, în stadii de SIDA, imunosenescență, adică persoanele în vârstă, persoanele de peste 65 de ani, în mod deosebit cei care sunt rezidenți în centrele sociale, în căminele de vârstnici, de asemenea pacienții care fac terapii imunosupresoare, terapii biologice sau cortizonice cu doze mari și pe durată prelungită de timp.
O a doua recomandare este de administrare a unei doze de rapel care se face la cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care în principiu vizează, pe lângă categoriile populaționale la risc, și restul populației care a primit cel puțin prima schemă de vaccinare. Practic, aici avem în vedere sau în obiectiv consolidarea răspunsului imun după prima schemă pentru a asigura o durată mai mare a protecției oferite după prima schemă de vaccinare”, a explicat medicul militar. 

Gheorghiță a precizat că acesta este ”un principiu folosit în general în vaccinologie.”
”Toate vaccinurile care sunt folosite, inclusiv în programul național de vaccinare a copiilor, necesită un rapel după un interval de timp, așa încât în momentul acesta se are în vedere această recomandare de a administra o doză de rapel, iarăși, la categorii populaționale care fie au un risc crescut să se expună la boală, cum e personalul medical, sau persoanele vulnerabile, persoanele cu boli cronice și restul populației generale, cu condiția să avem minimum șase luni de la schema inițială și, de asemenea, cei care au istoric de trecere prin boală, teoretic, nu au nevoie de a face această doză de rapel, ținând cont de faptul că după o schemă completă de vaccinare, cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, indiferent de intervalul de timp față de schema de vaccinare, nivelul anticorpilor este mult mai crescut, deci practic imunogenitatea este crescută și chiar dacă nivelul anticorpilor scade se menține încă la un nivel suficient de ridicat pentru a asigura protecția față de forme severe, față de spitalizare și față de deces”, a mai spus medicul. 

Coordonatorul CNCAV a recomandat ca, pentru administrarea celei de-a treia doze, cei care doresc să o facă să se înscrie pe platforma de vaccinare pentru a se evita supraaglomerarea centrelor de imunizare.