MENIU

Dovada SUBDEZVOLTĂRII României: Nicio diferenţă faţă de Ecuador sau Guatemala

Sărăcia provine de la agricultura de subzistenţă

O treime din populaţia ocupată lucrează în agricultură, la fel ca în anul 1980. Cel mai puternic indicator al subdezvoltării plasează astfel România în rând cu Ecuador, Guatemala sau Kazahstan, potrivit Ziarului Financiar.

De trei decenii încoace, aproape unu din trei locuitori apţi de muncă este încadrat în categoria „populaţie ocupată în agricultură", iar cei mai mulţi dintre cei 2,6 milioane de români care poartă această titulatură în statistici duc un trai la limita sărăciei.

„Marea problemă este că majoritatea populaţiei ocupate în agricultură nu lucrează în agricultura capitalistă, profitabilă, ci în cea de subzistenţă. În ultimele decenii, dinamica dezvoltării urbane a fost lentă, incapabilă să se dezvolte. Până când oraşul nu îşi revine, ţara nu va ieşi din să­răcie. Lipsa locurilor de muncă din ora­şe, precum şi a slujbelor cu activităţi neagricole din sate a făcut ca procentul popu­la­ţi­ei din agricultura de subzistenţă să în­ghe­ţe la 29%", a explicat profesorul Du­mi­tru Sandu de la Facultatea de Sociologie. Mai multe...

Mai multe articole despre:
agricultură şomeri populaţie ocupată