MENIU

Plângeri PENALE în urma protestului de la metrou: acuzații de terorism, trafic de influență, zădărnicirea combaterii bolilor

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Val de plângeri penale în urma protestului spontan al sindicatelor de la metrou, din cauza căruia a fost blocată circulația trenurilor. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus o plângere penală la DNA. Printre faptele semnalate de ministru se numără zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu și trafic de influență. Și Metrorex a depus, la rândul său, o plângere la DIICOT privind prevenirea și combaterea terorismului. Până în prezent, Jandarmeria a dat amenzi în valoare de 125.000 de lei.

"Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru următoarele infracțiuni:
- zădărnicirea combaterii bolilor
- abuz în serviciu
- trafic de influență
- folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane
- folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
- șantaj
- infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate
 
Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare.
Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției.
Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului.
Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului", se arată în mesajul postat de Drulă pe contul său de Facebook.
 
Aceasta nu este însă singura plângere depusă după scandalul de la metrou. Din contră, reprezentanții Metrorex au depus, la rândul lor, o plângere la DIICOT, informația fiind confirmată de Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București (DGPMB), într-un comunicat de presă. 

"A fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism", se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, DGPMB, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4) din Legea dialogului social legate de faptul că "declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală".

De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până în prezent, 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 125.000 de lei pentru:

- nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

- desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și 

- nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

"Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie. Depunem toate eforturile necesare, pentru a veni în sprijinul persoanelor care utilizează transportul în comun de suprafață, dar și mijloacele proprii de deplasare. Verificările continuă", se mai artă în comunicatul citat.