MENIU

Dosarul "Zambaccian", MOTIVARE: Adrian NĂSTASE a acţionat ÎN STIL MAFIOT

Dosarul Zambaccian, MOTIVARE: Adrian NĂSTASE a acţionat ÎN STIL MAFIOT

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat motivarea deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul "Zabmbaccian". Curtea Supremă consideră că Adrian Năstase a acţionat "în stil mafiot".

La un an de la condamnarea fostului premier Adrian Năstase, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie au publicat motivele deciziei luate.

"Inculpatul Năstase nu a avut nicio reţinere de a acţiona în cel mai pur stil mafiot, încercând să impună tăcerea persoanei care „l-a trădat” (aşa cum însuşi inculpatul s-a exprimat) prin dezvăluiri viitoare compromiţătoare pentru aceasta, ce aveau însă să fie făcute nu de către inculpat, ci de o persoană care, spre deosebire de partea vătămată Păun Ioan, a ales să-i fie credincioasă până la capăt (inculpata Jianu Irina Paula)", au semnalat magistraţii.

În plus, oamenii legii au precizat că Adrian Năstase părea disperat să ascundă faptele de corupţie pe care le-a comis:
"Două convorbiri ambientale purtate cu martorul Creţu Octavian dezvăluie disperarea inculpatului Năstase Adrian de a împiedica aflarea adevărului atât cu privire la faptele de corupţie comise în legătură cu bunurile achiziţionate din China (pe care încearcă să le bagatelizeze), cât şi cu privire la planul secund (care pare mai important pentru inculpat), al unei posibile declanşări a controlului averii sale."

Mai mult decât atât fostul demnitar a încercat întotdeauna să pozeze într-o victimă a justiţiei, invocând de fiecare dată că faptele imputate nu sunt decât o înscenare făcută de adversarii politici.

"În egală măsură, conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa, demonstrează că inculpatul Năstase Adrian nu a înţeles nici până acum importanţa valorii sociale lezate prin conduita sa infracţională şi nici modul în care funcţionează statul de drept, preferând să caute vinovăţii dincolo de propria sa persoană", se mai arată în documentul instanţei.