MENIU

Dosarul Roşia Montană: Canadienii atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, atacă decizia favorabilă României din arbitrajul de la Washington.

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral.

Statul, prin ANAF și Ministerul Finanțelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfășurată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

″Compania intenționează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală și va desființa dispoziția de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei. Potrivit profit.ro, cei de la Gabriel Resources intenționează să atace și recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la București, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019.

″Decizia ANRM manifestă o nesocotire flagrantă a legii și a drepturilor investiționale consacrate și, în viziunea companiei, reprezintă o decizie motivată politic de încălcare a drepturilor RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, luată în mod arbitrar și fără justă compensație″, a punctat Gabriel Resources.