MENIU

DOSARUL RETROCEDĂRILOR: Peste 43.000 de hectare, retrocedate unei persoane care ceruse doar 23.000

<p>DOSARUL RETROCEDĂRILOR</p>

Peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solictase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor din dosarul în care apar şi numele senatorului Ilie Sârbu şi cel al deputatului Viorel Hrebenciuc.

Procurorii anticorupţie detaliază, în documente din dosarul retrocedărilor obţinute de MEDIAFAX, cazul unor suprafeţe de teren - foste moşii deţinute în 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, moşiile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945.

"Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai). În niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se găseşte măcar un singur act de natură să contrazică afirmaţia de mai sus, din care să reiasă că Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier în anul 1945", se menţionează în documentele citate.

Cu toate astea, în 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, prin care, în calitate de moştenitor acceptant tacit al succesiunii defuncţilor Maria Mavrocordat (bunică), Dimitrie N. Ghica (străbunic) şi Nicolae D. Ghica (faţă de care ar fi strănepot de soră), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat în judeţul Bacău, care includea şi moşiile lui Nicolae D. Ghica.

Mai multe articole despre:
DNA dosar audieri retrocedări teren Viorel Hrebenciuc