MENIU

Dosarul Oprea, la DNA. Parchetul General își declină competența în cazul Gigină

Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, care se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, în momentul în care s-a răsturnat într-o groapă, a fost declinat de Parchetul General la DNA, întrucât "există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu raportat la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne", potrivit Realitatea TV.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 6 noiembrie 2015, declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, soldat cu decesul numitului Gigină Cosmin Bogdan (agent de poliţie), în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, apreciind că în cauză există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne", se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. 

 

Coloana oficială, folosită abuziv, chiar la destinații private

 

 

Surse din dosarul morții polițistului Bogdan Gigină arată că vicepremierul Gabriel Oprea ar fi folosit coloana oficială în mod abuziv. Conform indiciilor obțonute de procurori, Oprea ar fi folosit coloana oficială în 1607 deplasări coloane oficiale, atât la instituţii publice cât şi la destinaţii private, în timp ce Preşedintele României a avut 580 de deplasări, iar prim-ministrul 814, în perioada ianuarie-octombrie 2015.

"Se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministrului Afacerilor Interne", concluzionează procurorii.

Dosarul a fost declinat preluat de Parchetul General, deoarece beneficiarul coloanelor oficiale era Gabriel Oprea, vicepremier al guvernului. 

"Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus, prin ordonanţa din data de 3 noiembrie 2015, în temeiul dispoziţiilor art. 58 alin. 2 şi art. 40 alin. 1 C.p.p., declinarea cauzei privind accidentul rutier produs la data de 20 noiembrie 2015 în Bucureşti, soldat cu decesul numitului Gigină Cosmin Bogdan (agent de poliţie), în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cauză, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat, până la acest moment, o serie de acte de urmărire penală precum: audierea unor martori, solicitarea unor înscrisuri şi informaţii de la diferite instituţii, ridicarea unor imagini surprinse de camerele de supraveghere, fiind dispusă, totodată, efectuarea unor expertize criminalistice.

În ordonanţa de declinare s-a reţinut că în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea", anună un comunicat al procurorilor.

Polițistul Bogdan Gigină a decedat după ce, în seara zilei de 20 octombrie, a căzut cu motocicleta pe care o conducea într-o groapă din carosabil, pe bd. Știrbei Vodă.

Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

"Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", a precizat Poliția Capitalei.

Mai multe articole despre:
DNA Parchetul General Bogdan Gigină