MENIU

Dosarul Mineriadei. Victor Roncea: După Ion Iliescu urmează la rând şi Monica Macovei

<p>Dosarul Mineriadei. Victor Roncea: După Ion Iliescu urmează la r&acirc;nd şi Monica Macovei</p>

"Decizia de inculpare a tartorului mineriadei din iunie 1990, Ion Iliescu, nu reprezintă o noutate pentru autorul acestor rânduri. Vizitele pe care le-am întreprins la Parchet în ultima perioadă, în calitate de martor şi victimă a evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, conduceau către această acţiune iminentă", scrie Victor Roncea, în ziarul Bursa.

"Conform estimărilor noastre, circa 70 de alţi responsabili ai regimului Iliescu ar trebui inculpaţi pentru crime contra umanităţii şi complicitate la aceste crime. La această cifră se adaugă şi cei 20 de procurori-anchetatori ai celor peste 1000 de reţinuţi ilegal la Unităţile militare de la Măgurele şi Băneasa. Printre aceştia se află şi Monica Macovei. De asemenea, unul dintre cei anchetaţi ar putea fi chiar cel care a instrumentat Dosarul Mineriadei, ca şi pe cel al Revoluţiei, blocând inculparea vinovaţilor timp de peste două decenii. Este vorba de generalul Dan Voinea.

Sub cercetarea controlată de Dan Voinea, numărul morţilor acelor zile a fost micşorat de la 6 la 4, iar numărul răniţilor prin împuşcare de la 18 la 3. Astăzi (n.r. ieri), Dan Voinea este citat cu nesaţ pe Mediafax, ca un expert, dar nu în tergiversarea cauzei, ceea ce este cu adevărat. Că mâine va fi citat şi de instanţă.

Dacă însă Secţia Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, condusă de general locotenent magistrat Ion Vasilache, procuror militar şef, sprijină deschiderea tuturor cauzelor parte din Dosarul Mineriadei, Secţia de urmărire penală şi administrativă, reprezentată de procuror şef Camelia Sutimanu, încearcă muşamalizarea cazului în care sunt implicaţi foştii procurori ai Mineriadei, între care se numără şi Monica Macovei. Conform Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul procurorilor, contestată de Asociaţie în instanţă, încalcă prevederile CEDO care au dus la deschiderea întregului Dosar al Mineriadei", scrie Victor Roncea.

Citeşte continuare în Bursa