MENIU

Dosarul medical electronic, obligatoriu. Ce informaţii trebuie să conţină

Dosarul medical electronic, obligatoriu. Ce informaţii trebuie să conţină

După mai bine de doi ani de amânări, de sâmbătă, dosarul medical electronic este obligatoriu. Medicii de familie vor consemna toate informațiile medicale din trecutul pacientului, cum ar fi boli sau operații suferite, alergii sau grupa sanguină. În cazul urgenţelor, dosarul electronic de sănătate poate salva viaţa pacientului. 

În dosarul electronic vor trebui să apară grupa de sânge, bolile cronice, intervenţiile chirurgicale, tratamentele curente sau internările recente. Fişierul electronic e obligatoriu pentru toţi românii, chiar şi pentru cei neasiguraţi.

De doi ani se lucrează la sistem, dar până acum doar pentru 6 milioane de români există câte un fişier informatizat. Medicii ar trebui să culeagă şi introducă datele din trecutul medical al pacientului, dar se plâng că nu ştiu să-l folosească.

Prin intermediul cardului de sănătate, medicii vor putea accesa dosarul din orice spital public sau privat din ţară. Românii se tem însă că datele pot fi furate şi folosite în alte scopuri. Reprezentanţii Casei de Asigurări susţin că sistemul e unul închis şi are puţine puncte vulnerabile. 

Mai multe articole despre:
dosar electronic dosar medical