MENIU

Dosarul ICA. ANAF a recuperat 1,9 milioane de lei din prejudiciul constatat de procurori

<p>Dosarul ICA. ANAF a recuperat 1,9 milioane de lei din prejudiciul constatat de procurori</p>

ANAF a recuperat 1,9 milioane de lei din prejudiciul constatat de procurori în dosarul privatizării ICA. Apartamentul lui Dan Voiculescu, scos la licitație de ANAF, a fost vândut unei persoane fizice, care l-a câştigat la prima licitaţie organizată pe 28 mai, pentru 1,9 milioane de lei.

Noul proprietar plătise iniţial 10%, din preţul de pornire, şi încă 202 mii de lei, după licitaţie. Diferenţa, de 1,56 milioane de lei, a fost plătită miercuri. La fix, pentru că mâine s-ar fi reluat licitaţia, dacă femeia nu ar fi achitat integral.

Apartamentul scos la licitaţie este situat pe Şoseaua Kiseleff. A fost construit în 1961, are patru camere şi dependinţe şi o suprafaţă totală utilă de 206,5 metri pătraţi. La licitaţie a mai participat şi o companie a familiei Voiculescu, însă a fost descalificată, aşa cum cere legea.

Fondatorul trustului Intact ispășește o condamnare de zece ani de închisoare, primită în dosarul privatizării ICA, după ce ÎCCJ i-a respins, pe 27 ianuarie, recursul în casaţie, fondatorul PC nemaiavând nicio altă cale de atac a sentinţei. Aceasta a fost ultima cale de atac a sentinţei din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 6 ianuarie, contestaţia în anularea formulată cu privire la aceeaşi pedeapsă, respectiv de 10 ani de închisoare.

Potrivit Codului de procedură penală, recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.

În 8 august, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti format din magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.
 
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată, în acest dosar, la începutul lunii decembrie, în anul 2008.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Prejudiciul produs în urma acestei privatizări, susțin procurorii, se ridică la peste 60 de milioane de euro.