MENIU

Dosarul Codruţ Marta. DIANA NEMEŞ - cercetată în AREST la DOMICILIU. Sentinţa nu e definitivă

Diana şi Radu Nemeş

DOSARUL CODRUŢ MARTA. Judecătorii de la Curtea de Apel au dispus arestul la domiciliu pentru Diana Nemeş, aflată în luna a noua de sarcină. Sentinţa nu este definitivă.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt cei care vor lua decizia definitivă în cazul Dianei Nemeş.

Până la judecarea unei eventuale contestaţii a procurorilor, Diana Nemeş rămâne în arest preventiv.

În 15 mai, Diana Nemeş, arestată preventiv după extrădarea din SUA, a fost adusă la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiată în acest dosar şi pentru a fi anunţată că faptele de care este acuzată au fost schimbate, în baza prevederilor din noul Cod penal.

Surse judiciare au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că procurorii urmau să îi aducă la cunoştinţă o schimbare de încadrare juridică, respectiv că nu o vor mai cerceta pentru fapta de aderare la un grup infracţional organizat, prevăzută de Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, ci pentru aceeaşi faptă prevăzută în noul Cod penal. Diana Nemeş este cercetată şi pentru complicitate la evaziune fiscală.

Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, Curtea de Apel Bucureşti confirmând, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia în iulie 2012. Aceasta a contestat decizia şi a cerut instanţei supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.

Soţul Dianei Nemeş, Radu Nemeş, cercetat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, ar urma să fie adus din SUA joi, în jurul orei 13.00, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Radu Nemeş a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington. Poliţiştii au pus joi în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Radu Nemeş.

Potrivit surselor citate, după ce va fi adus în ţară, Radu Nemeş va fi dus direct la Curtea de Apel Bucureşti, în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, care să confirme mandatul de arestare în lipsă emis pe numele acestuia în iulie 2012.

Radu Nemeş ar urma să fie audiat vineri de procurorii DNA, au precizat sursele citate.
Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în 5 mai ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România.

În cazul lui Radu Nemeş, atunci nu există o hotărâre judecătorească, întrucât acesta contestase extrădarea.
Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit site-ului Seattleepi.com.

O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, a precizat sursa citată.

Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.

Investigatorii susţin că familia Nemeş ar fi spălat banii obţinuţi din evaziune fiscală prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.