MENIU

Dosarul Chiliman: Primarul Sectorului 1, plasat sub control judiciar

Percheziţii la Primăria Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost plasat sub control judiciar.Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.   

UPDATE: Andrei Chiliman a fost plasat sub control judiciar. Decizia a fost luată de magistraţii ÎCCJ.

UPDATE: Cum mandatul de reţinere a expirat, după ora 21:00, Andrei Chiliman a plecat acasă să aştepte decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Mi-a expirat, mă duc acasă. Mă întorc la decizie. Procesul a rămas în deliberare. Mi-am susţinut declaraţiile. Mă consider complet nevinovat", a spus Chiliman, înainte de a pleca, scrie ziare.com.

UPDATE 16,30: Procesul lui Andrei Chiliman a început. 

UPDATE 16,00: Au apărut detalii noi din Dosarul Chiliman despre cum lua mită primarul Sectorului 1. Cine nu dădea mită era ameninţat, iar mita se primea numai în numerar. Mita s-a dublat între 2007-2012.

Primarul celui mai bogat sector al Capitalei ar fi încasat un procent uriaş din valoarea contractelor de lucrări publice. Joi dimineaţă, edilul a fost ridicat de pe Aeroportul Otopeni de către procurori și dus la sediul DNA Ploiești, pentru a fi audiat. Anterior, procurorii au descins la sediul Primăriei Sectorului 1. Percheziţiile efectuate ar avea legătură cu dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Chiliman a fost scos în cătuşe de la DNA. "Nu comentez în niciun fel!", a spus Andrei Chiliman, la ieşirea de la DNA. Edilul sectorului 1 a stat în arest şi urmează să fie prezentat, vineri seară, Tribunalului Ploieşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"Starea primarului Andrei Chiliman este foarte bună şi sper să rămână în continuare foarte bună. Este un om puternic pentru că altfel nu ar fi putut să fie un om politic puternic şi un foarte bun primar", a declarat avocatul edilului, Carmen Popa, la sediul DNA Prahova.

"Nu vă pot spune nimic din dosar", a adăugat aceasta.

Andrei Chiliman se află într-un centru de arest din Câmpina.

Edilul sectorului 1 nu a dorit să dea foarte multe declarații în fața procurorilor DNA, însă a spus că nu recunoaște nimic din cele reținute de procurorii anticorupție.

Banii ar fi fost împărțiți între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad și PNL după cum urmează: 30 la sută ar fi primit Andrei Chiliman, 15 la sută ar fi primit Vlad Moisescu, 15 la sută Ioana Costescu, 15 la sută Ion Brad și 10 la sută PNL Sector 1.

300 de mii de lei ar fi fost plătiți de către Gheorghe Boeru, în 2012, chiar în sediul Primăriei sectorului 1, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor. Banii ar fi ajuns în mâinile lui Vlad Moisescu prin intermediul consilierei personale a lui Andrei Chiliman, dar și cu ajutorul lui Ion Brad. Procurorii spun că acei 300 de mii de lei au fost înmânați de Vlad Moisescu lui Andrei Chiliman.

Mai mult, o parte din banii care ar fi ajuns de la Boeru în buzunarele lui Chiliman, spun procurorii DNA, ar fi provenit dintr-un contract încheiat de firma lui Boeru cu Hidro SC Prahova, firma administrată aproape în totalitate de către CJ Prahova, aceeași firmă care i-a acordat și firmei lui Iulian Herțanu, Grossman, un contract privind extinderea și modernizarea rețelei de canalizare din Comarnic.

UPDATE, 22:55: Chiliman, scos în cătuşe de la DNA. "Nu comentez în niciun fel!", a spus Andrei Chiliman, la ieşirea de la DNA. Edilul sectorului 1 a fost dus în arest şi urmează să fie prezentat, vineri, Tribunalului Ploieşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

UPDATE, 22,30: Procurorii DNA Ploiești l-au reținut, joi seară, pe Ion Brad, consilier local la sectorul 1 București, pentru constituirea de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în dosarul primarului Andrei Chiliman.

UPDATE 21,45: "Starea primarului Andrei Chiliman este foarte bună şi sper să rămână în continuare foarte bună. Este un om puternic pentru că altfel nu ar fi putut să fie un om politic puternic şi un foarte bun primar", a declarat avocatul edilului, Carmen Popa, la sediul DNA Prahova.

"Nu vă pot spune nimic din dosar", a adăugat aceasta.

UPDATE 20,46: Andrei Chiliman va fi dus într-un centru de arest din Câmpina. Vlad Moisescu este ultima persoană care trebuie să mai fie audiată. Acum, în fața procurorilor dă explicații Ion Brad. Se așteaptă să fie audiate și celelalte persoane și, în funcție de audieri, se va stabili câte vor fi reținute. 

Andrei Chiliman a răspuns cu "nu" la toate acuzațiile.

UPDATE 20,21: Potrivit Realitatea TV, s-a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Andrei Chiliman. Vineri, acesta va fi propus pentru arestare preventivă, la ÎCCJ.

Edilul sectorului 1 nu a dorit să dea foarte multe declarații în fața procurorilor DNA, însă a spus că nu recunoaște nimic din cele reținute de procurorii anticorupție.

Ioana Costescu a fost adusă şi ea la DNA. Este așteptat să ajungă și Vlad Moisescu. Cei aduși la DNA au părut surprinși că au ajuns în aceste posturi. Nu au făcut declarații. Toți au fost citați cu mandate de aducere.

UPDATE 19,30: Banii ar fi fost împărțiți între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad și PNL după cum urmează: 30 la sută ar fi primit Andrei Chiliman, 15 la sută ar fi primit Vlad Moisescu, 15 la sută Ioana Costescu, 15 la sută Ion Brad și 10 la sută PNL Sector 1.

UPDATE 19,20: 300 de mii de lei ar fi fost plătiți de către Gheorghe Boeru, în 2012, chiar în sediul Primăriei sectorului 1, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor. Banii ar fi ajuns în mâinile lui Vlad Moisescu prin intermediul consilierei personale a lui Andrei Chiliman, dar și cu ajutorul lui Ion Brad. Procurorii spun că acei 300 de mii de lei au fost înmânați de Vlad Moisescu lui Andrei Chiliman.

Mai mult, o parte din banii care ar fi ajuns de la Boeru în buzunarele lui Chiliman, spun procurorii DNA, ar fi provenit dintr-un contract încheiat de firma lui Boeru cu Hidro SC Prahova, firma administrată aproape în totalitate de către CJ Prahova, aceeași firmă care i-a acordat și firmei lui Iulian Herțanu, Grossman, un contract privind extinderea și modernizarea rețelei de canalizare din Comarnic.

Continuă audierile. Andrei Chiliman nu recunoaște nicio acuzație din cele formulate de procurorii DNA.

UPDATE 17,50: Audierea lui Andrei Chiliman a început, în prezența avocaților săi.

UPDATE 17,35: A ajuns la sediul DNA Ploiești și fostul trezorier al PNL, Ion Brad.

UPDATE 17,20: Au ajuns la sediul DNA Ploiești și avocații lui Andrei Chiliman.

UPDATE 17,18: O parte din acești bani despre care procurorii DNA spun că Andrei Chiliman i-ar fi perceput ca mită ar fi ajuns la PNL, informează Realitatea TV.

Ion Brad trebuie să sosească la sediul DNA din Ploiești pentru audieri. La Vlad Moisescu perchezițiile sunt în plină desfășurare. Totodată, Ioana Costescu este al patrulea nume de pe lista celor care trebuie să fie audiați.

Update 16,00: Primarul sectorului 1 a ajuns la sediul DNA Ploiești. Andrei Chiliman a intrat în sediul DNA fără să facă declaraţii, precizând doar că va discuta cu jurnaliştii la ieşire.

UPDATE 15:15. Andrei Chiliman a fost ridicat de pe aeroport de către doi anchetatori DNA și urcat în dubă, pentru a fi dus la DNA Ploiești, la audieri. 

UPDATE 15:00. Andrei Chiliman este așteptat să sosească pe Aeroportul Otopeni, de unde ar urma să fie dus la DNA Ploiești, la audieri. 

UPDTE 13.50: Procurorii DNA Ploiești efectuează, joi, percheziții la locuințele lui Vlad Moisescu și Ioanei Costescu, în dosarul în care este vizat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt cunoscuți ca fiind apropiați ai primarului Chiliman.

Andrei Chiliman, întrebat dacă poate fi reținut de DNA: Orice este posibil


UPDATE: Edilul sectorului 1 ar fi plecat la Bruxelles, urmând să revină joi în țară. Cel mai probabil va fi audiat azi de procurorii de la DNA Ploiești.

Procurorii DNA din Ploieşti au extins ancheta în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta. Vizat în acest caz este, potrivit unor surse citate de Realitatea TV, edilul de la Sectorul 1, Andrei Chiliman. Acesta este suspectat de trafic de influenţă.

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada  2006 – 2015.

În cursul zilei de 18 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate  percheziții domiciliare în 7 locații, situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice", se arată în comunicatul DNA.

Andrei Chiliman este primar al Sectorului 1 Bucureşti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost şi deputat de Bucureşti timp de două legislaturi: 1996-2000 şi 2000-2004.

Andrei Chiliman este membru al PNL.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a instanţei supreme, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul lui Vladimir Ciorbă.