MENIU

Dosare secrete "pietrificate", tocate şi incinerate de STASI prezentate de un artist român

Expoziţie de dosare STASI "pietrificate", realizată de românul Daniel Knorr, vernisată la Chicago

Expoziţia "The Way of the Shovel: Art as Archaeology", ce prezintă dosare secrete "pietrificate", tocate şi incinerate de STASI, realizată de artistul român Daniel Knorr, a fost vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din Chicago, în cadrul unui program dedicat artiştilor pasionaţi de arheologie.

Potrivit site-ului Forbes.com, în momentul în care Germania s-a reunificat în 1989, angajaţii poliţiei secrete est-germane, STASI, au făcut multe ore suplimentare, încercând să distrugă toate înregistrările făcute de acest organism de represiune. Multe dosare clasificate au fost tocate, incinerate şi îngropate.

Alte dosare STASI au fost tocate, comprimate şi aruncate în sistemul de canalizare al oraşului Leipzig. Atunci când dosarele au fost excavate după câteva decenii, textele şi însemnările din vechile dosare secrete nu mai erau lizibile.
În ciuda acestui aspect, artistul român Daniel Knorr consideră că fostele dosare secrete au devenit şi mai evocatoare prin această transformare. Întrucât documentele STASI arată în prezent ca nişte pietre vechi, Daniel Knorr le-a expus într-un muzeu, prezentându-le ca pe nişte descoperiri arheologice.

Unele dintre aceste "dosare-pietre" au fost împrumutate Muzeului de Artă Contemporană din Chicago, în cadrul unui program dedicat artiştilor din lumea întreagă pasionaţi de arheologie.

Daniel Knorr este un artist conceptual, studiază spaţiile publice şi private, naturale şi artificiale, precum şi relaţia dintre acestea. Creaţiile sale artistice se concentrează în jurul relaţiei dintre artist şi public şi materializarea conceptelor creatorului. La vârsta de 14 ani, Daniel Knorr a emigrat în Germania unde a absolvit cursurile Academiei de Arte Plastice din München (1989-1995).

Lucrările sale au fost expuse în marile oraşe ale lumi, în locaţii renumite precum galeria Danielle Arnaud Contemporary Art, London (2006); parcul de sculpturi din centrul Berlinului (Skulpturenpark Berlin Mitte 2007), galeria de artă Kunsthalle Basel (2009). În 2011 a expus, printre altele, la Stockholm şi Viena, iar în 2012, la Bienala de artă contemporană de la Berlin.