MENIU

Anchetă la locul prăbuşirii elicopterului SMURD. Arafat: "E foarte greu de înţeles ce s-a întâmplat"

Două anchete paralele trebuie să stabilească în ce condiții s-a petrecut accidentul aviatic din Republica Moldova. Pe de o parte există o anchetă a aautorităților locale, însă și procurorii militari români s-au autosesizat. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a ajuns, vineri dimineaţă, la locul în care s-a prăbuşit elicopterul SMURD, în Republica Moldova.

UPDATE 11:15 Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Raed Arafat a explicat cum decurge ancheta la faţa locului, acolo unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD.

"Este foarte greu de înţeles ce s-a întâmplat, iar asta cred că doar experţii, după ce vor face toate analizele necesare, vor putea să vină cu cel puţin o teorie despre ce s-a întâmplat acolo exact. Deci, la momentul actual, tot ce vorbim rămâne doar la nivel de speculaţie. Au rămas acolo echipe de la Procuratura din România, împreună cu Procuratura din Republica Moldova, de la Criminalistică din România, trebuie să ajungă şi o echipă de experţi în aviaţie din România care să se alăture echipei de experţi în aviaţie care se află la faţa locului, din Chişinău. În baza analizelor pe care le vor face şi ce vor stabili ei vom înţelege cam ce s-a întâmplat. Acum noi tocmai am intrat în Chişinău pentru preluarea colegilor noştri şi repatrierea lor la Iaşi, unul dintre ei va fi dus la Bacău, unde va fi înmormântat", a explicat el.

Întrebat dacă este posibil ca motorul elicopterului SMURD să se fi oprit în timpul zborului, aşa cum a afirmat un martor, secretarul de stat în MAI a explicat că, deocamdată, acest lucru nu este decât o speculaţie.

"La momentul acesta este doar la nivel de mărturii din partea unor martori care au afirmat aceste lucruri. În mod normal, asta trebuie pusă în context, acest elicopter nu are un motor, are două motoare; de regulă este făcut pentru ca dacă un singur motor cade, celălat să poată duce mai departe. Deci, iarăşi intrăm în specualţii şi trebuie să lăsăm să vedem cum se finalizează integral ancheta. (...) Elicopterul era autorizat pentru zbor instrumental", a subliniat Arafat.

Elicopter SMURD prăbuşit: trupurile salvatorilor vor fi aduse în ţară. Autopsiile au fost făcute

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o Cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă.

În momentul de faţă, echipa de anchetă, formată din procurori militari şi  specialişti, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal.

Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare.

Arafat însoţeşte echipa de anchetă din România care face cercetări la locul accidentului aviatic, în comuna Haragîş din raionul Cantemir.

În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă,  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Un elicopter SMURD s-a prăbușit joi în zona raionului Cantemir, localitatea Haragâș din Republica Moldova. În accident au murit patru persoane — pilotul, copilotul, un medic și un asistent.