Dosar penal pentru construcția spitalului de la Lețcani, în care este implicat și baronul de Neamț Ionel Arsene
Construirea Spitalul de la Leţcani, anchetată de procurori! Poliția și procurorii din Iași cer documente de la asociația care a construit spitalul modular din Lețcani. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a deschis un dosar penal in rem în acest sens, relatează Realitatea PLUS. Proiectul realizat de fostul președinte al Consiliului Județean din Iași, Maricel Popa, și președintele de la Neamț Ionel Arsene a avut de-a lungul timpului mai multe probleme cu avizele necesare funcționării.
Un dosar penal in rem privind modalitatea de achiziţionare a Spitalului Mobil de la Leţcani a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi, a anunţat marţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, Dragoş Bordianu.
„Este un dosar penal. Este în faza incipientă. Suntem la stadiul în care solicităm înscrisuri pentru a putea determina aspecte ce ţin de competenţă, de încadrare. Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt”, a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu.
Spitalul mobil de la Leţcani a fost achiziţionat în timpul stării de urgență instituite din cauza epidemiei de coronavirus.
Problemele Spitalului de la Lețcani
Spitalul modular a fost achiziționat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST cu fonduri alocate de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ. La sfârșitul lunii aprilie, a fost semnat contractul de achiziție, valoarea contractului fiind de 13,2 milioane euro, alocate de Consiliul Judeţean Iaşi - 10 milioane de euro şi Consiliul Judeţean Neamţ - 3,2 milioane de euro.
Construcția însă a fost mult întârziată. Firma avea termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare şi operaţionalizare. În schimb, modulele au ajuns la Iași abia după trei luni, la sfârșitul lunii iulie. În octombrie, spitalul era încă nefolosit din cauză că nu avea avizele de mediu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Sosirea la Iași a spitalului era pentru 18 mai, dar a fost abia in iulie. Reprezentanţii CJ Iaşi au invocat carantina din Turcia din cauza epidemiei de COVID-19.
Pe 7 septembrie, spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi.
Spitalul are în prezent 256 de paturi, din care mai puțin de jumătate au fost avizate de Direcția de Sănătăte Publică. Spitalul mobil a fost amplasat în apropiere de Iaşi, pe Drumul European 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.
Potrivit proiectului, spitalul modular de la Lețcani urma să fie formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, cu o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă și cu mai multe zone: triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, stație pentru oxigen și o zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.
Spitalul ROL 3 de la Lețcani este, teoretic, singurul spital de acest tip din România şi sud-estul Europei, care ar fi trebuit să dispună, potrivit proiectului, de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.
Cele 256 de paturi pe care le are sunt impartite în 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator. În perioada pandemiei de coronavirus pentru a corespunde normelor sanitare internaţionale spitalul ar trebui să funcționeze cu 48 de paturi pentru terapie intensivă şi 70 de paturi pentru cazurile medii.
Pe 8 noiembrie, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe declara că că DSP a constatat opt deficienţe la Spitalul Mobil de la Leţcani. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a trimis Corpul de Control în urma problemelor de la stația de încălzire.
Printre cele opt nereguli se aflau și alimentarea cu apă potabilă şi conductele de canalizare externe, care nu sunt izolate complet, existând riscul de îngheţ; burdufurile de trecere dintre module nu asigură etanşeitate și nici izolarea termică pe timpul iernii, ceea ce poate duce la blocarea uşilor. Cea mai mare problemă amintită atunci de actualul președinte al CJ Iași este la instalaţia de încălzire, realizată cu aparate de aer condiţionat nu funcţionează în condiţii de temperatură scăzută la mai mult de minus 15 grade Celsius. În cazul în care temperaturile vor scădea sub minus 7 grade Celsius, ţevile ar putea să îngheţe. În plus, apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea. De asemenea, nu erau contractate serviciile de mentenanţă pentru alimentarea cu apă, oxigen, energie electrică, PSI.
În plus, după incendiul de la Spitalul județean de la Piatra Neamț, din seara zilei de 14 noiembrie, când au murit 10 pacienți bolnavi de coronavirus aflați în secția de Terapie Intensivă, restul bolnavilor răniți au fost adusi la Lețcani. Imediat după anunțul transferului acestora, au apărut din nou mai multe semnale de alarmă date în legătură cu starea unității modulare. Oana Gheorghiu, care participă la ridicarea în București a unui spital pentru copiii bolnavi de cancer, a avertizat că spitalul „pare o improvizație mai periculoasă decât secția ATI Neamț, care a ars seara trecută. Nu există o fundație, containerele sunt puse pe niște cărămizi, nu există ferestre, pacienții stau mai rău ca la închisoare. La prima ploaie sau zăpadă serioasă acele containere se vor afunda... Cel mai grav și mai grav însă pare a fi modul în care este realizată instalația de gaze medicale, o improvizație într-un container, care pune în pericol întregul spațiu, fiind realizată cu țeavă de plastic”.