DOSAR HISTORIA. Stalin: Ungaria trebuie pedepsită. Transilvania trebuie dată României
Un loc important în elaborarea politicii sovietice faţă de România l-a ocupat problema Transilvaniei. Însemnătatea acordată de Moscova rezolvării litigiului teritorial româno-ungar se explica prin faptul că problema Transilvaniei a fost percepută de conducerea sovietică nu numai din unghiul de vedere al raporturilor sovieto-române şi sovieto-ungare, ci şi ca un mijloc de consolidare a influenţei sovietice în Europa de Sud-Est.
Fără a intra în toate detaliile evoluţiei atitudinii sovietice în problema Transilvaniei este de menţionat că, în întrevederea din 23 iunie 1941 dintre Molotov şi ministrul Ungariei la Moscova, Kristoffy, şeful diplomaţiei sovietice a declarat că „Uniunea Sovietică nu are nici un fel de probleme litigioase în relaţia cu Ungaria şi nu are nici un fel de pretenţii faţă de Ungaria. Uniunea Sovietică nu are obiecţii în legatură cu extinderea teritoriului Ungariei pe seama României".
Această atitudine se explica prin faptul că, în acel moment, Uniunea Sovietică dorea să determine guvernul ungar să nu se alăture atacului german împotriva URSS. De îndată ce, chiar în aceeaşi zi, la 23 iunie, Ungaria a rupt relaţiile diplomatice cu URSS şi la 27 iunie 1941 a declarat război Uniunii Sovietice, poziţia atât de binevoitoare a Moscovei faţă de Ungaria şi faţă de litigiul teritorial româno-ungar s-a schimbat radical.
In discutia dintre Stalin si Eden din 16 decembrie 1941, in cursul careia cel dintai a subliniat necesitatea extinderii teritoriale a Romaniei in detrimentul Ungariei (era vorba evident la acea data de anularea Arbitrajului de la Viena), dictatorul sovietic a exprimat in repetate randuri ca Ungaria trebuie "pedepsita" pentru atitudinea ei din timpul razboiului, altfel spus pentru intrarea ei in razboi alaturi de Germania, fara ca ea sa fi avut vreun litigiu cu Uniunea Sovietica.
In nota intitulata "Despre Transilvania" redactata de Comisia Litvinov, la 5 iunie 1944, se arata ca"atat Ungaria cat si Romania isi fundamenteaza in mod convingator pretentiile lor asupra Transilvaniei. Ungaria arata in mod just ca, in decursul unei perioade indelungate, de mai multe veacuri, Transilvania a fost strans legata de ea in diverse grade atat din punct de vedere politic cat si spiritual. Argumente istorice in folosul pretentiilor ei aduce si Romania, referindu-se la originea actualei Transilvanii din provincia romana a Daciei in care, din timpuri stravechi, s-au aflat romani si unde maghiarii si secuii fie au navalit ulterior, fie au sosit in calitate de colonisti...".
Citeşte pe historia.ro de ce a vrut Stalin să pedepsească Ungaria!