Dopamina, hormonul care produce plăcere
Probabil că aţi auzit de multe ori că dopamina este hormonul care produce plăcere. Noi studii americane arată că acest neurotransmiţător cu rol esenţial pentru creier apare şi la senzaţia de durere! Şi tot dopamina este responsabilă şi pentru nivelul de energie din organism!
Dopamina este acea substanţă secretată de creier care controlează capacitatea de a simţi durerea şi de a experimenta plăcerea. Acest neurotrasmiţător este direct responsabil de stările noastre psihice şi de deciziile zilnice. Lipsa poftei de mâncare, de exemplu, sau slaba vitalitate sunt tot efecte ale unui nivel insuficient de dopamină.
Studii realizate de cercetătorii britanici şi citate de agenţia Mediafax arată că persoanele cu un nivel prea mare de dopamină în creier sunt predispuse la lucruri excentrice. Explicaţia ar fi că acest tip de indivizi ar avea nevoie să resimtă un grad mai mare de plăcere.
Droguri precum cocaina sau ecstasy provoacă eliberarea unui nivel atât de mare de dopamină încât, practic, creierul este inundat în acest hormon. Apare astfel, senzaţia nesănătoasă de plăcere imensă şi de stare de bine inexplicabilă în cazul consumului de droguri, conform site-ului livestrong.com. Nivelul crescut de dopamină produce şi stări de agresiviate, impulsivitate şi nelinişte, potrivit experţilor. Consumatorii de droguri sunt astfel, predispuşi la acte de violenţă şi la alte comportamente ilegale. În cazurile extreme, pentru a reduce nivelul de dopamină, medicii administrează pacienţilor antipsihotice.
Pe de altă parte, persoanele care suferă de boala Parkinson au foarte puţină dopamină în creier, tocmai pentru că neuronii care transmit această substanţă nu mai funcţionează.
Administrată în cantităţi mici, dopamina măreşte fluxul sanguin către rinichi, iar, în doze mari, ajută la irigarea mai bună a muşchilor cu sânge, susţin medicii. De asemenea, este de folos în cazul pacienţilor care au avut un atac de cord, infecţii severe sau care au pierdut mult sânge, pentru că ajută la restabilirea presiunii arteriale normale.
Aşa cum s-a descoperit, de curând, în cazul serotoninei, nivelul ridicat de dopamină ar creşte riscul apariţiei depresiilor. Pentru o stare mentală constantă şi pentru păstrarea trăsăturilor de caracter, hormonii responsabili pentru fericire şi plăcere trebuie ţinuţi întotdeauna în parametri optimi. Nici excesul, nici deficitul nu avantajează. Este importantă şi adaptarea nivelurilor acestora în funcţie de nevoile fiecărei persoane! Exerciţiile uşoare de gimnastică, meditaţia şi yoga sunt şi ele de ajutor! La fel, şi consultul medical!