Donald Trump scapă de acuzații! A fost declarat NEVINOVAT de Senatul SUA
Senatul american, controlat de republicani, s-a pronunțat miercuri prin vot în privința destituirii președintelui Donald Trump. Procesul de impeachment s-a încheiat cu achitarea șefului Casei Albe la ambele acuzații care fuseseră formulate împotriva sa de Camera Reprezentanților, unde domină democrații. Dupa decizia Senatului, liderul de la Casa Alba a anuntat, pe Twitter, ca va face joi declaratii despre achitare.
Donald Trump a anuntat ca va sustine, joi, la Casa Alba, o declaratie pe tema achitarii sale, de la ora 12.00 (17:00 GMT, 19:00, ora României). Mesajul despre „victoria tarii noastre impotriva `farsei` impeachmentului” a fost transmis, ca de obicei, pe Twitter.
Este pentru a patra oară în istoria de peste 240 de ani ai Statelor Unite când un președinte a fost vizat de procedura de impeachment. Dupa achitarea sa, Trump se alatura lui Bill Clinton şi Andrew Johnson. Richard Nixon, al patrulea președinte care a fost vizat de impeachment, a demisionat înainte ca Senatul să ajungă se pronunțe dacă este sau nu vinovat.
Printr-un vot final, Donalt Trump a fost achitat miercuri cu 52 la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Justiției.
Senatul american a respins miercuri un prim cap de acuzare împotriva preşedintelui Donald Trump, în ultima zi a procesului său istoric de destituire, relatează AFP şi Reuters.
Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori, toţi aleşi republicani în afară de unul, au apreciat că preşedintele Statelor Unite nu a fost găsit vinovat de abuz de putere. Raportul dintre republicani si democrati a fost de 52 la 48.,
Trump a fost absolvit apoi si de a doua acuzatie: obstrucţionarea Congresului. Donald Trump a fost declarat nevinovat pentru obstrucționarea Congresului cu 53 de voturi la 47.
Respingerea celor doua capete de acuzare marcheaza achitarea generală a liderului de la Casa Albă.
Camera Reprezentanţilor intenţionează să continue investigaţia care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, inclusiv după eventuala achitare de către Senat, iar fostul consilier pentru Siguranţă Naţională, John Bolton, va fi citat ca martor, afirmă un lider democrat, Jerrold Nadler, citat de CNN.
ACUZAȚIILE FORMULATE IMPOTRIVA LUI DONALD TRUMP
Democraţii au reţinut două capete de acuzare împotriva lui Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire): abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului
Acuzația de abuz de putere este legată de relația cu Ucraina: Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraților din Congres, ar constitui un „troc” prin care președintele ar fi încercat să-și mărească șansele în alegerile prezidențiale de anul viitor. Și implicit, un abuz de putere.
Acuzația de obstrucționare a Congresului se referă la faptul că Trump le-a interzis colaboratorilor săi să apară la audierile din Camera reprezentanților și în general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de „impeachment”.
Republicanul Donald Trump, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite este al treilea președinte care trece prin procedura de „impeachment”, după democratul Bill Clinton și republicanul Richard Nixon.
A fost pentru a treia oară în cei 243 de ani ai existenței Statelor Unite ale Americii când un președinte riscă destituirea. Dar niciunul nu a fost destituit în final.
Înaintea lui Trump, au mai fost puşi sub acuzare preşedinţii Andrew Johnson (1865-1869), in 1868, şi Bill Clinton (1993-2001), in 1988, fără să fie condamnați de Senat. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.
CEI TREI PREȘEDINȚI AMERICANI PUȘI SUB ACUZARE
Andrew Johnson, succesorul lui Abraham Lincoln, a fost cel mai aproape de a fi demis. În 1868, democratul Andrew Johnson, devenit preşedinte după asasinarea lui Abraham Lincoln în 1865, a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor.
La doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale.
Însă Senatul a eşuat la un singur vot atingerea majorităţii de două treimi care determină vinovăţia şi pe cale de consecinţă demiterea.
În 1974, republicanul Richard Nixon a demisionat pentru a evita o iminentă punere sub acuzare şi demitere de către Congres, când a devenit evident că încălcase grav Constituţia în afacerea Watergate.
Richard Nixon a folosit instituții ca Fiscul pentru a pedepsi sute și sute de persoane a căror singură vină era că se opuneau Administrației Nixon. Conștient cât de afectată era imaginea sa din cauza „Watergate”, când oamenii săi i-au spionat pe democrații aflați în opoziție, Nixon nu a riscat să fie destituit. A renunțat la funcție pe 9 august 1974.
Richard Nixon declara atunci: „Aș fi preferat să-mi duc mandatul la final, indiferent de agonia personală pe care ar fi implicat-o acest lucru, iar familia mea, în întregime, m-a îndemnat să fac acest lucru. Dar interesul național trebuie să primeze întotdeauna în fața considerațiilor personale. În consecință, voi demisiona din postul de președinte, mâine la prânz”.
În 1998, democratul Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru două delicte: sperjur în faţa unui juriu federal şi obstrucţionarea justiţiei (în afacerea Lewinsky). Votul din Camera Reprezentanţilor a fost unul pur partizan 221 - 212, republicanii votând pentru, iar democraţii împotrivă.
Bill Clinton a fost judecat de Senat, prezidat cu această ocazie de Preşedintele Curţii Supreme, dar l-a achitat, niciunul dintre cele două capete de acuzare neîntrunind cele 67 de voturi (din 100) necesare - voturile au fost 50 - 50 şi 45 - 55, deşi Republicanii erau majoritari.
Declarațiile contradictorii ale lui Bill Clinton în scandalul mandatului său i-au înfuriat și mai mult pe americani, de la conservatori și familiști la susținătorii feministelor.
Bill Clinton a recunoscut atunci, parțial, relația cu fosta stagiară Monica Lewinsky: „Nu am întreținut relații sexuale cu acea femeie, domnișoara Lewinsky. Într-adevăr, am avut o relație nepotrivită cu domnișoara Lewinski.”
În ciuda acuzațiilor și a scandalului extrem de mediatizat care a fost pe punctul de a-i destrăma familia, Bill Clinton a fost achitat de Senat.