MENIU

Donald Trump, anchetat pentru sustragere de acte. Unde este acuzat ca a aruncat documente oficiale

Donald Trump FOTO: PRofimedia

Personalul Casei Albe ar fi găsit frecvent WC-ul înfundat cu documente, susține autoarea unei cărți despre Trump ce va fi publicată în octombrie, jurnalistă la prestigiosul New York Times, relatează Reuters.

Dezvăluirile vin după ce pe numele fostului președinte a fost deja deschisă o anchetă privind faptul că acesta ar fi scos documente oficiale din Casa Albă după ce și-a încheiat mandatul. 

Ancheta comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților a fost demarată după ce într-o reşedinţă privată din Florida a lui Trump au fost găsite 15 cutii cu documente oficiale. 

Democrata Carolyn Maloney, președinta acestei comisii, a declarat joi, 10 februarie, că este „profund îngrijorată” că dosarele nu au fost predate imediat Arhivelor Naţionale, la sfârşitul mandatului lui Trump, în ianuarie 2021. 

Site-ul Axios a publicat joi câteva fragmente din cartea ziaristei de la New York Times, care mai dezvăluie și faptul că Donald Trump le-a spus apropiaţilor săi că a rămas în contact cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un după ce a plecat de la Casa Albă. 

Scrisorile trimise de Kim Jong Un lui Trump în timpul președinției sale – „scrisori de dragoste”, așa cum le-a descris Trump la acea vreme – au fost printre documentele scoase din Casa Albă și duse la reședința sa din Florida, scrie agenția France Presse, potrivit barrons.com. 

Donald Trump a recunoscut, într-un comunicat de presă, că cele 15 cutii cu documente au fost transportate la Arhivele Naţionale după „discuţii” pe care le-a apreciat ca fiind unele „de colaborare” şi susţine că i s-ar fi spus că „nu are nicio obligaţie” de a preda niciun fel de materiale de la Casa Albă. Fostul președinte american nu a precizat, însă, cine i-ar fi spus asta. 

Hârtiile au fost predate uşor şi fără conflicte, pe o bază foarte amicală”, a afirmat Trump. 

Fostul lider de la Casa Albă a dezminţit dezvăluirile făcute de Haberman, calificându-le drept „categoric neadevărate”. 

Ziarul Washington Post a scris miercuri că Arhivele Naţionale au cerut Departamentului Justiţiei să ancheteze predarea de către Trump a documentelor Casei Albe. 

New York Times, care citează o persoană aflată la curent cu această chestiune, a adăugat că arhivarii au găsit în cutiile recuperate în ianuarie materiale posibil secrete. 

Washington Post a publicat la sfârşitul săptămânii trecute şi informaţii conform cărora Trump avea obiceiul de a rupe documente, când era preşedinte, mai des decât se credea până acum. Într-o scrisoare trimisă miercuri Arhivelor Naţionale, Carolyn Malone a arătat că aşteaptă mai multe informații despre acest subiect până pe 18 februarie