MENIU

Donald Trump a urmărit "deliberat" să-și cheme suporterii la Capitoliu. Mesajul secret care l-a dat de gol

Donald Trump a planificat, cu câteva zile înainte, să-ți cheme suporterii în număr mare la Capitoliu și la Casa Albă, pentru a "stopa furtul", arată noi date prezentate de Comisia parlamentară care investighează protestelor violente din 6 ianuarie 2021, care au reprezentat cel mai violet atac civil ce viza răsturnarea puterii de stat. Astfel, fostul lider de la Casa Albă avea pregătit un mesaj twitter pe care urma să-l trimită susținătorilor săi.

Planurile lui Trump au fost dezvăluite marți pentru prima dată de către comisia care analizează evenimentele din 6 ianuarie. Anchetatorii au avut în față schița unui mesaj twitter pe care Donald Trump l-ar fi aprobat, dar care nu a mai fost trimis.

"Voi susține un discurs important la ora 10:00 A.M., în data de 6 ianuarie, la Elipsă (parcul dinspre latura de sud a Casei Albe - N.R.).Vă rog să veniți mai devreme, se așteaptă o mare mulțime de oameni. Urmează un Marș spre Capitoliu. Opriți furtul!!" scria in mesajului pregătit pentru a fi trimis.

În deschiderea audierilor, Liz Cheney, republican din Wyoming și vicepreședinte al comisiei parlamentare, a spus că Trump nu poate „scăpa de responsabilitate pentru că a fost orb în mod intenționat” – (formulă în drept care descrie situația cuiva care încearcă să scape de responsabilitate civilă sau penală privind o decizie greșită refuzând în mod deliberat să fie informat - N.R.), potrivit Time.

„Președintele Trump este un bărbat în vârstă de 76 de ani”, a spus Cheney. „Nu este un copil impresionabil. La fel ca toți ceilalți din țara noastră, el este responsabil pentru propriile sale acțiuni și propriile alegeri.”

O mare parte a audierilor de marți au fost legate de o întâlnire informală și neplanificată care a avut loc la Casa Albă pe 18 decembrie 2020, între Trump și câțiva personaje cheie din anturajul său, precum Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump și avocatul de campanie, Sydney Powel. Toți susțineau ideea că alegerile au fost fraudate în favoarea lui Joe Biden. 

A fost „cea mai nebunească întâlnire a președinției Trump”, a declarat președintele de ședință al Comitetul de investigare a violențelor din 6 ianuarie 2021. Potrivit interviurilor înregistrate cu foști consilier al Casei Albe, cei de la întâlnire au venit cu un proiect de ordin executiv prin care îi cere secretarului Apărării să „sechestreze, să rețină și să analizeze” aparatele de vot. 

Donald Trump a încercat să ajungă la Capitoliu pe 6 ianuarie la volanul unei limuzine

Mai multe articole despre: