MENIU

Doliu uriaș. A murit autorul romanului "Tortura pe înțelesul tuturor", mărturie esențială despre închisorile comuniste

Florin Constantin Pavlovici (foto arestare)

Este doliu în cultură. A murit scriitorul și fostul deținut politic Sorin Constantin Pavlovici, autorul volumului de memorii "Tortura pe înțelesul tuturor", considerat una dintre cele mai importante mărturii din infernul pușcăriilor comuniste. 

Premiată și citată în numeroase studii de memorialistică, opera lui Florin Constantin Pavlovici este încă aproape necunoscută în mediul educațional românesc, potrivit botoșăneanul.ro.

lorin Constantin Pavlovici s-a născut pe 14 martie 1936. Student la Facultatea de Filozofie – secţia Ziaristică, a fost arestat în februarie 1959, alături de alţi colegi de facultate, fiind acuzaţi de "complot contrarevoluţionar".

A fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani închisoare pentru "uneltire contra ordinii sociale". A fost întemnițat la Jilava şi Gherla, dar şi în lagărele de muncă Salcia, Giurgeni, Periprava.

După ce a trecut de 60 de ani, Florin Constantin Pavlovici a început a scrie "Tortura pe înţelesul tuturor" (Premiul special pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 2001). A urmat "Frica și pânda", volum premiat la Premiile Romania Cultural. În anul 2014 publică "Viscolul şi păianjenul".