MENIU

Doliu în medicina românească: unul dintre cei mai mari doctori a murit, după un infarct

Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu, născut în 1938, a încetat din viață ieri, 29 septembrie, în urma unui infarct. Cu o carieră didactică și medicală de 60 de ani, Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu este autorul a peste 700 de lucrări de specialitate în ţară şi străinătate, coautor al tratatelor de Istoria Medicinei,1970 şi Istoria Medicinei Româneşti, 1972.

A urmat studii de formare postuniversitară în țară și în străinătate și a avut o activitate didactică impresionantă și diversificată de la Istoria Medicinei la Etică și Deonotologie Medicală, cu peste 2000 de ore de curs. Ca medic psihiatru, a îngrijit în spital și ambulatoriu aproximativ 20.000 de pacienți.

Credea în puterea exemplului oferit de pionierii medicinei din România și în excelenţa actului medical din mai toate centrele medicale şi universitare din România din prezent.

"Trăim o perioadă de tranziţie continuă şi nu-i vedem sfârşitul, o perioadă în care prestigiul acestei nobile profesiuni care este medicina este în scădere, o perioadă în care medicii merg şi se angajează în străinătate. Vrem să oferim modele de mari personalităţi care s-au format în străinătate, care au lucrat o perioadă acolo dar care s-au întors şi au ilustrat catedre, discipline, institute de cercetare din ţară şi care au rămas mari personalităţi ale medicinei. Victor Babeş ar fi putut foarte bine să rămână în Franţa sau Germania sau în alte ţări. I s-a propus de nenumărate ori. S-a decis şi a venit la noi şi a creat primul institut ştiinţific românesc, din toate specialităţile nu numai medicale. La fel şi Gheorghe Marinescu ar fi putut să rămână la Paris, dar a optat pentru a se întoarce în ţară. La fel a fost şi cazul lui Asachi, Istrati, o mulţime de alţi medici", spunea într-o intervenție din 2014 de la Congresul Naţional de Istorie a Medicinei, citată de Amos News. 

Mai multe articole despre:
nicolae marcu doliu medicina