DOLIU în lumea teatrului și filmului din România - Un important actor s-a stins din viață
Tragedie în lumea artistică din România. Un actor important a încetat din viață.
Actorul și profesorul universitar Doru Ana a murit la vârsta de 68 de ani. Anunțul morții sale a fost făcut de Casa de producție a Televiziunii Române în primele ore de marți, 11 octombrie. Era profesor universitar doctor la U.N.A.T.C – I.L. Caragiale, șef al Departamentului de Arta Actorului. În 2007 a introdus cursul Arta actorului, iar în același an punea în scenă O scrisoare pierdută la Bulandra.
A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, la clasele marilor actori Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. A absolvit Institutul în 1980.
Născut la 28 februarie 1954, la București, Doru Ana a mărturisit într-un interviu că pasiunea pentru lumea artistică i s-a dezvoltat încă de la o vârstă fragedă.
„Eu am învățat textele lui Caragiale, în copilărie, odată cu „Tatăl nostru”, povestea actorul.
A avut roluri în peste 100 de filme și piese de teatru. A debutat pe scenă, în timpul studenției, la Bulandra, chiar în ziua cutremurului din 1977, în 4 martie, în piesa Răceala de Marin Sorescu. În același an debuta și în televiziune, în filmul Egmont. Tot la Bulandra a jucat în Câinele grădinarului, realizat în 1987 de actorul Florian Pittiș, spectacol rock suspendat în timpul regimului comunist.
În afară de scena de la Bulandra, a jucat și la Comedie, Naţional, Ion Creangă sau în teatrele din ţară, în 80 de piese, în roluri de la Bufonul Tocilă din comedia „Cum vă place?” de W. Shakespeare, Zaharia Trahanache din O scrisoare pierdută, Jupân Dumitrache din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale până la „Stalin” din drama cu acelaşi nume, Omul care a văzut moartea la Teatrul Radu Stanca din Sibiu. În ultimii ani a jucat și în piesa pe care a și regizat-o „...Escu”, de Tudor Mușatescu, la Teatrul Mic (2018).
În 2022 putea fi văzut în piesele Azilul de noapte, de Gorki, de la Bulandra, sau Vinovat.nevinovat la Teatrul Mic, în regia lui Gelu Colceag.
Pentru o perioadă scurtă a fost și manager interimar la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, în 2016, doar trei zile, în timpul unui scandal ce a durat aproape un an, cu greve ale actorilor și proteste de stradă.
A jucat în 40 de filme, printre care Terminus paradis (1998), în regia lui Lucian Pintilie, Marfa și banii (2001) și Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu, Francesca, în regia lui Bobby Păunescu, ca și în seriale de televiziune - Lumini și Umbre sau mai recent în seriale ca Umbre sau telenovele, ca Fructul oprit (2019).
Într-un interviu pentru revista Metropolis, din 2015, Doru Ana relata că a făcut „rolișoare. E adevărat: cariera mea de actor de film a căpătat o mai mare vigoare odată cu noul val de regizori”.
„Eu am trăit jumătate de viață și de carieră înainte de revoluție și încă o jumătate de atunci încoace! Am fost 7 zile pe străzile Bucureștiului cu arma în mână, cum s-ar zice, în decembrie 1989 ca să ce? Să vină clasa asta politică și să ticăloșească țara asta? Nu vreau să îmi amintesc, dar îmi amintesc de o premieră la Patria când veneau actorii, de la artiștii emeriți ai poporului, până la studenții-actori și partidul, în frunte cu Gheorghiu-Dej, se lipeau de pereți pentru că treceau pe lângă ei artiștii români”, mai spunea actorul în același interviu.
În 2006 a obținut titlul de Doctor în Teatru cu teza O scrisoare pierdută. Exegeze scenice. Galerie de portrete, iar în 2007 a publicat volumul În căutarea scrisorii pierdute. În 2015 spunea că pregătește o nouă carte, de memorii și tot atunci și-a creionat portretul său de actor.
„Este o carte de amintiri. Sunt amintirile unui actor care a servit și încă servește scena cu respect, cu iubire pentru această meserie și pentru colegii de breaslă, fără oprire. El nu este un actor care a jucat decât cîteva roluri principale. Cariera lui s-a construit pe roluri secundare! Dar a slujit teatrul fără crâcnire! Marea profesoară și actriță Olga Tudorache i-a spus: ,,Sfatul meu este să joci tot ce ți se oferă! Să nu refuzi niciodată nimic!”. Și am ascultat-o!”, spunea Doru Ana.
Pe plan personal, Doru Ana a fost marcat de drama pierderii copilului. În urmă cu 27 de ani și-a pierdut fetița, care avea atunci 7 ani. Măriuca a fost lovită de o mașină.
"Am mai trăit o tragedie în viața asta - mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. S-a întâmplat în `95", povestea actorul în urmă cu patru ani.