MENIU

Doliu în fotbalul românesc. A murit fostul mare jucător și antrenor Gigi Mulțescu

Gigi Mulțescu avea 72 de ani. Foto/Arhivă

Tehnicianul Gheorghe Mulţescu a murit, duminică, la vârsta de 72 de ani, a anunţat clubul Universitatea Craiova.

 Fostul mare antrenor era internat de săptămâna trecut la Spitalul Clinic de Urgenţă din cauza unei pneumonii.

Ca jucător, Mulţescu a debutat la Steaua în 1963 şi a mai jucat la Jiul, Dinamo, CSM Suceava, Rocar şi UTA. Cu Dinamo a câştigat de 3 ori campionatul şi de două ori Cupa României.

Anunțul cumplit a fost făcut de Ionel Culina, ofițerul de presă de la CS Dinamo, pe pagina sa de Facebook: „Câine și după moarte! Îți mulțumim, Gigi Mulțescu“.

 

Un fost mijlocaș, Mulțescu a scris istorie în tricoul roș-albilor pentru care a evoluat, între 1979-1985. De asemenea, a adunat 16 selecții pentru România, între 1974-1983, marcând de trei ori.

Gigi Mulțescu fusese internat în spital cu o pneumonie severă. Cum avea și alte probleme de sănătate, motiv pentru care a și renunțat la antrenorat din 2021, el a ajuns pe patul de spital. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de medici n-a mai putut fi salvat. 

Dubla cu Hamburg, de referință

Născut la Botoroaga, pe 13 noiembrie 1951, Gheorghe Mulțescu a făcut primii pași în fotbalul mare, la Jiul Petroșani, formație pentru care a evoluat, între 1971-1979. Aici, reușitele sale, două la număr, în finala Cupei României cu Poli Timișoara, ediția 1973-1974, au adus singurul trofeu major pentru formația din Petroșani.

A urmat trecerea la Dinamo, unde Mulțescu a urcat la un nivel superior din punct de vedere fotbalistic. Cifrele sale în alb-roșu vorbesc de la sine: 132 de meciuri, 29 de goluri. Cele mai importante reușite au fost, fără îndoială, cele din partida cu Hamburg, campioana europeană en-titre. De fapt, în acel sezon 1983-1984, Mulțescu a făcut furori la Dinamo, în campania din Cupa Campionilor Europeni. A jucat în șapte partide și a marcat de trei ori, în drumul bucureștenilor spre semifinalele competiției. 

Dinamo și Hamburg s-au intersectat în turul II al fazelor eliminatorii. A fost 3-0 la București pentru gazde (Movilă, Augustin, Mulțescu) și 2-3 pentru nemți, în retur (Țălnar și Mulțescu au marcat pentru Dinamo). Rezultatul la general, 5-3, a trimis Dinamo în sferturi, unde echipa a eliminat Dinamo Minsk. Roș-albii s-au oprit apoi, în semifinale, după dubla cu Liverpool: 0-1 în deplasare, 1-2 acasă.

Fotbalistul Gigi Mulțescu și-a încheiat activitatea, după sezonul 1991-1992, la Poiana Brașov. Pân atunci, mai evoluase și la CSM Suceava, Autobuzul București, UTA și Rapid.

Poreclit SMURD

După retragerea din activitatea sportivă, Mulțescu a devenit antrenor și a pregătit zeci de formații. La un moment dat, i s-a spus „Turcul“, având în vedere că a activat la multe grupări din Turcia.

În ultimii ani ai carierei sale pe banca tehnică însă, Mulțescu a fost poreclit SMURD, pe motiv că era chemat să salveze echipele aflate în situații dificile. Ultima sa partidă, ca antrenor principal, a fost la Dinamo, în martie 2021, 0-1 cu Poli Iași, în deplasare, în campionat.

Mai multe articole despre:
a murit gigi multescu doliu fotbal