MENIU

Doliu în cultură, a murit un mare violonist român

Foto ilustrativ

Lumea culturii românești este în doliu, după decesul marelui violonist și pedagog muzical Daniel Podlovski. Peste câteva zile ar fi împlinit 83 de ani.

”Am aflat cu tristețe că ne-a mai părăsit un nume mare al culturii românești: violonistul și pedagogul Daniel Podlovski”, a transmis violonistul Gabriel Croitor.

Și Filarmonica Pitești și-a exprimat ”profundul regret pentru dispariția violonistului și pedagogului Daniel Podlovski.

Născut în 1939, la Iași, acesta a debutat solistic la vârsta de 7 ani cu "Concertul în la minor" de Vivaldi. La 21 de ani a absolvit Conservatorul din Bucureşti, după care și-a aprofundat studiile la Moscova, apoi la New York, prin renumitele burse muzicale Juilliard.  A predat muzica de cameră la Colegiul Sarah Lawrence (Statul New York), precum și la Academia de Muzică din Bucureşti.

„ La 72 de ani, Daniel Podlovschi este probabil cel mai în vârstă violonist din România. Are ceva din eleganţa interbelică, o atitudine care aminteşte de atmosfera Austriei strălucitoare, iar retragerea în sine – a cântat mai tot timpul cu ochii închişi, nu exclude publicul, dimpotrivă, simţi cum te trage, te absoarbe, te cuprinde în lumea sa,” scria în urmă cu 11 ani Florentina Toniță.