MENIU

DOLIU în Biserica Ortodoxă Română! A murit emblema BOR. A fost decorată de Klaus Iohannis. Mii de credincioși, ÎN LACRIMI

DOLIU în Biserica Ortodoxă Română

Doliu în Biserica Ortodoxă Română, după ce emblema BOR a murit. A fost decorată de Klaus Iohannis. Mii de credincioși sunt șocați de veste tragică.

Stavrofora Irina Pântescu a murit luni, 7 martie 2022, la vârsta de 89 de ani. A fost prima stareţă a Mănăstirii Voroneţ, așezământ monahal pe care l-a reînființat în 1991.

A devenit stareță în data de 1 aprilie 1991, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și cu aprobarea Sfântului Sinod.

În cei 30 de ani de stăreție, maica Irina Pântescu a închegat obștea mănăstirii și a restaurat și consolidat biserica, astăzi monument înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Maica stareță a primit, în 2012, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus“.

În 2017, maica stavrofore Margareta-Irina Pântescu, a fost decorată de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer în semn de „înaltă apreciere pentru dăruirea şi smerenia puse, de-a lungul întregii sale vieţi, în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii Ortodoxe Române, contribuind la renaşterea vieţii monahale de la mănăstirea Voroneţ, precum şi la buna administrare şi promovare a acestui centru de spiritualitate românească”.

 
Stavrofora Irina Pântescu s‑a născut la 28 septembrie 1932, la Goruni-Tomești, în județul Iași. A plecat în veșnicie la vârsta de 89 de ani, după 70 de ani petrecuți în mănăstire – mai întâi la Moldovița, apoi la Voroneț.