MENIU

DOLIU imens în România - Un cunoscut supraviețuitor al Holocaustului a murit

DOLIU imens în România - Un cunoscut supraviețuitor al Holocaustului a murit

Liviu Beris, supraviețuitor al Holocaustului a murit la vârsta de 93 de ani.

Președintele Asociației Victimelor Evreiești ale Holocaustului din România, Liviu Beris, a încetat din viață la vârsta de 93 de ani, potrivit RFI România. 

Cu ani în urmă, Liviu Beris povestea că avea 13 ani în vara lui 1941 când au intrat trupele în localitatea sa natală, Herța (Cernăuți, Ucraina). A asistat apoi la masacrul făcut de germani. După care a fost deportat în Transnistria împreună cu familia sa din Herța.

„Toți evreii din Herța au fost arestați, dacă mă pot exprima așa. Nu mai țin minte ce am mâncat timp de trei zile, dar îmi amintesc că era o problemă cu apa. După trei zile au venit și au strigat niște liste. Cei strigați era scoși, recunoscuți de câte un localnic aduși de jandarmi, iar vreo 100 au fost împușcați lângă moara Kislinger de care v-am mai spus într-un șanț. (...) Evreii supraviețuitori din teritoriile eliberate dar și cei din sudul Bucovinei (neocupat de Stalin) au fost concentrați în ghetto-uri și apoi deportați în Transnistria, teritoriu ocupat și administrat de autoritățile române. (...)

Am fost martor la uciderea a șase tineri care au fost îngropați de vii în fața noastră. Asta se petrecea la poarta de ieșire din lagărul de la Mărculești, care era îngrădit cu două rânduri înalte de sârmă ghimpată. Și când ieșeam pe poartă, șeful jandarmilor a dat ordine să se adune tot aurul, cine are obiecte de aur să le predea. Unii au dat, dar alții nu, probabil îl ascunseseră și atunci de ciudă a dat ordin și șase tineri au fost îngropați de vii”, mărturisea Liviu Beris într-un interviu la RFI România.