MENIU

Doi români au făcut o pagubă de zile mari rețelei de telefonie din Spania. Cum i-au prins polițiștii

Doi români au făcut o pagubă de zile mari rețelei de telefonie din Spania

Doi cetățeni români au fost reținuți în Spania, după ce au fost surprinși arzând o tonă de cablu pe câmp pentru a extrage cuprul. În urma investigațiilor, autoritățile au descoperit că aceștia au sustras aproape o tonă de cablu de cupru, utilizat în rețelele de telefonie.

Agenții Gărzii Civile din cadrul Comandamentului Guadalajara au reținut două persoane, dintre care una avea antecedente penale, pentru furt de cablu telefonic. Conform publicației Nueva Alcarria, incidentul care a dus la aceste arestări a avut loc acum câteva zile, când un agent ecologic a observat două persoane care ardeau cablu de cupru într-o zonă izolată, aproape de autostrada A-2, în municipiul Trijueque. Acesta a raportat situația Gărzii Civile, oferind detalii despre vehiculul în care făptuitorii au părăsit locul.

În urma inspecției realizate de Garda Civilă, agenții au găsit o cantitate semnificativă de cabluri furate de la linia telefonică. O parte dintre acestea erau deja arse, în timp ce alta era pregătită pentru incinerare, cu scopul de a extrage metalul neferos din interior.

În ziua următoare, forțele de poliție din Spania au desfășurat o operațiune prin care au supravegheat persoanele suspecte, reușind să-i aresteze pe autorii faptei. Mașina suspectă a fost localizată în apropierea zonei unde a fost incendiat cablul, iar românii au fost reținuți în urma unei urmăriri ca-n filme cu poliția pe urme, care s-a soldat cu un accident de circulație.

Inițial, a fost arestată o femeie care se afla în vehicul. După accidentul rutier, celălalt individ a fugit pe jos și a fost localizat două ore mai târziu ascuns într-o zonă de drenaj a autostrăzii A-2 la kilometrul 83.
 
Final tragic. După 40 de ore, scafandrii au găsit trupul neînsuflețit al tatălui care și-a salvat fiica de 6 ani de la înec
 
În final, operațiunea s-a încheiat cu arestarea a doi cetățeni români, o femeie în vârstă de 24 de ani și un bărbat în vârstă de 30 de ani, acesta din urmă având un lung cazier judiciar și trei mandate în vigoare emise de instanțe diferite, dintre care unul a dispus arestarea și încarcerarea sa.  De asemenea, a fost recuperată o tonă de cablu de cupru de la instalațiile telefonice.
 
Din păcate, furtul de cablu pentru a obține cupru a devenit un obicei al conaționalilor noștri de peste hotare. Nu mai departe de luna iulie, alți trei români au fost arestați în Spania, după ce au furat peste 500 de metri de cablu telefonic, scrie StiriDiaspora. Ca și cei doi arestați în urmă cu câteva zile, aceștia urmăreau să valorifice cuprul din interior, 'prada' fiind evaluată, în acel caz, la peste 8.000 de euro.   
 
În toate cazurile de furt de cablu pentru extragerea cuprului din interior, firmele de telecomunicații sunt părțile păgubite, daunele fiind evaluate de experții acestora. Tot aceste companii depun și plângeri oficiale pentru recuperarea pagubelor. 
Această metodă de a face bani rapid nu este populară doar în Spania. Recent, un român a fost arestat în Austria pentru același tip de infracțiune.
 
Un motociclist a murit într-un accident rutier produs pe DN 17B, la Farcaşa, Neamț