Doi procurori, cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară, la sesizarea Secției Speciale
Procurorii Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia, copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție, au fost înștiințați recent că fac obiectul unei cercetări disciplinare, care ar fi pornit de la o plângere formulară de procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în 31 mai 2019.
Procurorul Bogdan Pîrlog, care a început dosarul împotriva jandarmilor pentru violențele de la mitingul din 10 august și care a fost respins la concursul pentru conducerea Secției Speciale, și procurorul-șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia, în calitate de copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție, sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară, la sesizarea Secției Speciale, pentru opiniile exprimate la consultările președintelui Klaus Iohannis pe tema justiției și pentru comunicatul emis de asociație ulterior.
În sprijinul acestora, Asociația Forumul Judecătorilor din România subliniază că reacțiile magistraților, prin reprezentanții lor sau prin asociațiile profesionale pe care le-au constituit, sunt legitime și așteptate.
În 12 iunie 2019, respectiv 14 iunie 2019, procurorilor Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia li s-a comunicat rezoluția Inspecției Judiciare de începerea cercetării disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a din Legea nr. 303/2004 („manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu“).
„Considerăm că cercetarea disciplinară a doi dintre copreședinții AIJ, procurori Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia, invocându-se un pretext inconsistent, în circumstanțele arătate, constituie o acțiune în scop de intimidare, atât a celor vizați, cât și a altor magistrați care luptă pentru apărarea independenței justiției, ca valoare esențială a statului de drept“, se menționează în reacția asociației, postată pe pagina oficială de Facebook.
În legătură cu cercetarea disciplinară a celor doi procurori, Asociația Forumul Judecătorilor din România reamintește, într-un comunicat, unele principii esențiale pentru și libera asociere a magistraților și libera lor exprimare.
Asociația subliniază că jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului garantează protecția a ideilor și opiniilor exprimate de formele asociative, ca un exercițiu colectiv al libertății de exprimare.
„Cercetarea disciplinară a unui magistrat titular al unei funcții de conducere într-o formă asociativă, pentru un comunicat de presă emis în numele asociației pe care o reprezintă, riscă să se transforme într-un demers îndreptat împotriva unei întregi asociații, fapt ce naște semne de întrebare prin prisma respectării libertății de asociere și de exprimare corelativă a formei asociative. De asemenea, pare îngrijorătoare modalitatea în care cele două structuri de control asupra carierei magistraților (SIIJ și Inspecția Judiciară) s-au sesizat reciproc, chiar prin intermediul conducătorilor lor, în acest caz, fapt singular și care a provocat în spațiul public o serioasă dezbatere cu privire la riscul unei lipse de imparțialitate, cerință esențială pentru statul de drept”, precizează Forumul Judecătorilor din România.