Documentul care a aruncat România în CRIZĂ, publicat în Monitorul Oficial - Ce conține programul „Anghel Saligny”, de 50 de miliarde de lei
Este oficial! Documentul care a aruncat țara în haos a fost publicat în Monitorul Oficial, luni seară. Este vorba despre Ordonanța de urgență de aprobare a programului național de investiții „Anghel Saligny”, care a provocat criza guvernamentală, rupând coaliția, prin demisia miniștrilor USR-PLUS și semnarea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, alături de AUR.
Programul Anghel Saligny, denumit neoficial PNDL 3, a aruncat în aer coaliția săptămâna trecută, pe 1 septembrie. USR-PLUS a acuzat PNL că adoptarea programului este un „abuz marca OUG 13”, pentru că „este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor". În plus, liderii USR-PLUS au reproșat premierului că a încercat să forțeze introducerea proiectului pe ordinea de zi a Guvernului fără discutarea amendamentelor propuse de ei.
Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021—2028 este de 50.000.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale.
Florin Cîțu a aprobat urgent programul Anghel Saligny, programul prin care poate da bani primarilor. Cu toate astea, a declarat chiar el că acești bani vor putea fi accesați abia peste doi ani.
Este „o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide", a transmis USR-PLUS săptămâna trecută, moment din care criza guvernamentală a escaladat. USR-PLUS a amenințat cu ieșirea de la guvernare, cu depunerea unei moțiuni de cenzură. După două zile, au semnat cu AUR moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, pe care au depus-o deja la Parlament. După trei tentative de reunire a Birourilor permanente parlamentare pentru a se stabilli calendarul dezbateri iși votului final pe moțiune, marți este a patra încercare a forurilor parlamentare de realiza acest lucru. Între timp, semnăturile de pe moțiunea comună cu USR a ufost contestate de parlamentarii PNL, în timp ce PSD a fost acuzat că face blat cu PNL din cauza absenței de la ședințele birourilor. În final, luni seară, miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile din Guvern, pe carele vor depune marți oficial. În plus, Dan Barna și Dacian Cioloș au fost chemați la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis în încercarea de a stinge criza politică.
Ordonanța de urgență privind aprobarea programului național de investiții "Anghel Saligny" a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 849 din 6 septembrie 2021.
Programul ”Anghel Saligny”, care a aruncat în aer coaliția, explicat de ministrul Dezvoltării. În ce proiecte se vor duce 50 de miliarde de lei
„Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor (...) ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc., este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze. (...)
Cum arată și ce este „Anghel Saligny”, controversatul program care a dinamitat coaliția de guvernare
Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional în asigurarea finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului. O altă consecinţă negativă o reprezintă faptul că neadoptarea unor măsuri de finanţare a obiectivelor de investiţii din categoria alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, precum şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare ar conduce la imposibilitatea României de a închide procedura de infringement într-un termen rezonabil”, se arată în OUG Saligny.
Tot luni, 18 organizații neguvernamentale și grupuri civice au cerut Avocatului poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă prin care a fost aprobat Programul Național de Investiții "Anghel Saligny". Potrivit semnatarilor, adoptarea documentului ar fi încălcat flagrant articolul 115, alin. 4 din Constituție, neffind vorba de o situație extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.