MENIU

DOCUMENTAR de EXCEPŢIE:România cea suspicioasă şi solemnă e ca o fată vivace, plină de idei din Vest

Documentar de excepţie, din 1964

Un documentar de acum exact cinci decenii, realizat de britanici, prezintă România drept o ţară comunistă atipică. Imaginile care fac cinste României sunt din renumita colecţie British Pathe, care a decis să publice toate filmele din arhiva sa pe Youtube.

"La Expoziţia de la Londra, feţe străine îţi zâmbesc şi te invită să te opreşti puţin şi să zăboveşti la standurile lor colorate.

În acest moment imaginaţia poate să călătorească. Dar, unde? Da, România! Este învăluită în mister şi tăcere, aşa că să ne urcăm pe covorul magic şi pornim".

Aşa începe un documentar despre România realizat în urmă cu jumătate de secol de jurnalişti britanici care ajung să aprecieze staţiunile, românii şi stilul de viaţă de la sate.

Documentarul pune accent pe latura turistică a României: sunt prezentate modernul telescaun din Poiana Braşov, litoralul Mării Negre, Carpaţii şi mănăstirile Bucovinei. Bucureştiul este asemănat cu Parisul, iar Mamaia este considerată o staţiune turistică precum sunt cele de la Mediterană.

"România cea suspicioasă şi solemnă este exact ca o fată vivace, plină de idei din Vest, care îi invită pe turişti să vină ceva mai aproape, în căutarea distracţiei şi a luminililor strălucitoare. Pentru unii ar putea fi dragoste la prima vedere".