Document FBI declasificat despre atentatele din 11 septembrie 2001, la ordinul lui Joe Biden - Informații despre atacatori saudiți
Biroul Federal de Investigaţii al SUA a declasificat, sâmbătă noapte, în urma presiunilor făcute de rudele victimelor, un document care face parte din ancheta sa privind posibila implicare a guvernului saudit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Rudele victimelor i-au cerut, în august, lui Biden să nu participe la evenimentele comemorative de sâmbătă, când s-au împlinit 20 de ani de la atentate, dacă nu va declasifica documente despre care susţin că vor arăta sprijinul autorităţilor saudite pentru atacuri.
Documentul de 16 pagini, parţial editat, făcut public de FBI arată contacte între atacatorii care au deturnat avioanele şi complici saudiţi, dar nu şi dovezi privind o eventuală implicare a guvernului de la Riad în atacuri, care au făcut aproape 3.000 de morţi.
Arabia Saudită a susţinut întotdeauna că nu a avut nicio implicare în atacuri.
Documentul, care datează din 2016, descrie contactele pe care teroriştii le-au avut cu persoane saudite din Statele Unite, dar nu oferă dovezi clare ale unei posibile implicări a guvernului din Arabia Saudită în planul atentatului asupra ţării, relatează agerpres.ro.
Ancheta finalizată de FBI legată de atacurile de acum 20 de ani, din urmă cu două decenii s-ar fi bazat pe presupusul sprijin logistic oferit teroriştilor de un angajat al consulatului saudit din Los Angeles, Fahad al Thumairy, şi de un bănuit spion al regatului arab din acelaşi oraş, Omar al Bayumi.
Documentul desecretizat asigură că Al Bayumi a oferit „asistenţă de călătorie, cazare şi finanţare” pentru doi dintre teroriştii implicaţi în atentate, Nawaf al Hazmi şi Khalid al Mihdhar.
Al Bayumi, care era oficial student, a avut legătură şi cu Osama Bassnan, cetăţean saudit a cărui legătură cu atacurile din 11 septembrie fusese dezvăluită şi care vorbea „cu entuziasm” despre liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.
Cincisprezece dintre cei 19 atacatori erau din Arabia Saudită. O comisie a guvernul american nu a găsit dovezi că Arabia Saudită a finanţat direct Al-Qaida, grupul protejat de talibani în Afganistan la acel moment. Comisia a lăsat fără răspuns întrebarea dacă oficiali saudiţi ar fi făcut totuşi individual asta.
Familiile a circa 2.500 dintre victime şi peste 20.000 de persoane care au fost rănite, firme şi diverşi asiguratori au dat în judecată Arabia Saudită şi au cerut despăgubiri de miliarde de dolari.
Asociaţia rudelor victimelor 9/11 United a salutat publicarea documentului şi îl consideră o dovadă în plus privind legăturile probabile ale Riadului cu atentatele.