Doctoratele lui Tobă, Licu și Onțanu, analizate de experți externi! Membrii CNATDCU, înlocuiți
Şase din cei şapte membri ai Comisiei de ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică din CNATDCU, care trebuie să analizeze nouă sesizări de plagiat, printre care cele privind doctoratele lui Petre Tobă, Bogdan Licu, Neculai Onţanu şi Mihai Stănişoară, s-au declarat în incompatibilitate sau în conflict de interese şi vor fi înlocuiţi cu experţi străini.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a declarat joi, pentru News.ro, că sesizările de plagiat au fost date pentru analiză unor comisii desemnate de către preşedintele Comisiei de ştiinţe militare. Din aceste comisii fac parte câte trei membri ai Comisiei de ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, fiercare urmând să analizeze câte o sesizare, scrie News.ro.
“În momentul în care au primit spre analiză sesizările, unii membri ai acestor comisii au spus că se află în conflict de interese sau în incompatibilitate cu cazul pe care urmau să îl analizeze şi au cerut retragerea.
În acest context, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare îi va înlocui cu experţi externi, care au competenţă în ştiinţele militare”, a spus Mirabela Amarandei.
Aceasta a precizat că experţii externi vor fi desemnaţi în zilele următoare.
Nouă sesizări de plagiat urmează să fie analizate de Comisia de ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, formată din şapte membri: Ştefan Eugen Prună – preşedintele Comisiei şi profesor la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Ioan Crăciun – vicepreşedinte, de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Irene Chiru, Ella Magdalena Ciupercă, Gheorghe Minculete - de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul, Daniel Dumitru – de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Cezar Marius Pantea – de la Academia de Poliţie.
Şase din cei şapte s-au declarat în incompatibilitate sau în conflict de interese şi urmează să fie înlocuiţi cu experţi externi, au declarat surse din mediul universitar.
Conform Codului Muncii, orice contract individual de muncă, fie chiar şi pentru o oră, face ca o persoană să fie incompatibilă cu instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat. În aceste condiţii, vor fi desemnaţi experţi externi, ca să nu existe nicio situaţie care ar putea duce la o eventuală anulare a unei decizii, au precizat sursele citate.
“Atunci când se analizează tezele de doctorat de la Academia de Poliţie, reprezentantul nostru nu face parte din comisia de etică. Este o regulă internă, atunci când se analizează tezele de doctorat de la universitatea respectivă, reprezentantul nu face parte din comisie”, a declarant, pentru News.ro, Daniel Costel Torje, rectorul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”.
Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, anunţa, în 30 iunie, că la CNATDCU sunt în lucru mai multe sesizări de plagiat, în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Petre Tobă, Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Mihai Stănişoară, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.
Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011.
Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut CNATDCU să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
Fostul inspector-general adjunct al Poliţiei Române, ieşit recent la pensie, chestorul Dumitru Pârvu, a devenit doctor cu aportul lui Gabriel Oprea în baza tezei "Modalităţi de gestionarea a crizelor în domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea naţională a României”, susţinută în 2007. Surse din cadrul Academiei de Poliţie arată că Pârvu a devenit doctor în doar şapte luni, iar teza ar avea elemente de plagiat.
Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit marţi, cu şase voturi din şapte, că fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Comisiei, Mircea Dan Bob. El a precizat că în şedinţa din 1 august a CNATDCU se va da un verdict atât în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea.
Titlul de doctor obţinut de Gabriel Oprea coincide cu înaintarea acestuia în cariera politică. Oprea a devenit astfel profesor şi îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", iar din iulie anul trecut, mai mulţi dintre doctoranzii lui, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat. O parte dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, printre aceştia fiind fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al Parchetului instanţei supreme, Bogdan Licu,, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de Interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Oprea şi fostă avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, şi fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Mihail Tudose.