MENIU

DNA: Radu Mazăre, urmărit penal pentru abuz privind retrocedarea a trei terenuri

DNA: Radu Mazăre, urmărit penal pentru abuz privind retrocedarea a trei terenuri

Radu Mazăre este cercetat pentru că nu a predat două terenuri, iar Primăria Constanţa a fost obligată să plătească proprietarului despăgubiri de peste 160.000 de lei, şi pentru că, în schimbul unui teren de 50 mp, pe care trebuia să îl restituie, a dat un teren de 600 mp, în valoare de 30.000 euro.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că procurorii constănţeni au început urmărirea penale a lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii 10/2001 la momentul săvârşirii faptelor, precum şi Constantin Racu, fost funcţionar în Primăria Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii 10/2001, în prezent avocat, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, Radu Mazăre "nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa".

"Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al municipiului Constanţa, cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri", au precizat procurorii.

În acest caz, susţin procurorii, în 31 iulie 2009, Radu Mazăre, având ca primar atribuţii legate de aplicarea Legii 10/2001, a emis o dispoziţie, prin care două persoane au fost expropriate şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, "suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial".

Totodată, în urma dispoziţiei, municipiul Constanţa a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.

De asemenea, în 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa a obligat primarul municipiului, Consiliul Local şi Municipiul Constanţa prin primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 metri pătraţi.

Primarul Radu Mazăre a dat, în 28 noiembrie 2011, o dispoziţie prin care s-a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţa de 50 metri pătraţi (ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 metri pătraţi), care era imposibil de restituit în natură.

"Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial municipiului Constanţa", a precizat DNA.

Procurorii susţin că dispoziţiile din 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de funcţionarii Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu şi Ion Marica.

DNA a precizat că procurorii le-au prezentat celor patru acuzaţiile.

În aceeaşi cauză mai este urmărită penal încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile, a mai arătat DNA.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA Constanţa, că i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru abuz în serviciu în trei noi dosare legate de retrocedări de terenuri.