MENIU

DNA: Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a urgentat cererile de retrocedare ale lui Horia Simu

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, ar fi solicitat în urmă cu şase ani, pe vremea când era viceprimar, urgentarea unui dosar înregistrat pe numele moştenitoarei a două terenuri, în suprafaţă de 25 de hectare, din Constanţa, care urmau să fie retrocedate omului de afaceri Horia Simu după ce cumpărase drepturile litigioase, potrivit mărturiilor unui denunţător, aflate la dosarul ANRP 5.

Denunţătorul a precizat în faţa procurorilor DNA că viceprimarul Constanţei l-ar fi chemat, în biroul lui, la sfârşitul verii lui 2010, pentru a-i transmite să urgenteze retrocedarea terenurilor în cauză, scrie News.ro.

“Viceprimarul i-a solicitat aceleaşi relaţii şi secretarului Primăriei Constanţa, dar şi convocarea în regim de urgenţă a Comisiei Locale de Fond Funciar în vederea soluţionării cererilor. După ce a intrat în birou, viceprimarul i-a spus atât denunţătorului, cât şi secretarului Primăriei, să convoace urgent Comisia de Fond Funciar, pentru ca dosarul privind notificarea nr. 458/1998 să ajungă urgent la Prefectură, pentru a fi trimisă ulterior la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”, susţin procurorii în rechizitoriu.

În 2010, unul dintre viceprimarii Constanţei era Decebal Făgădău, actualul primar al oraşului. Potrivit unor surse judiciare, viceprimarul la care se face referire în rechizitoriu este chiar actualul edil al municipiului Constanţa, ales la alegerile din iunie.

Martorii au mai povestit la DNA că “viceprimarul a fost vizitat la biroul său de o persoană care în perioada respectivă deţinea funcţia de Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor. Din cele spuse de martor, funcţionarul de la Mediu a venit la Primăria Constanţa însoţit de două persoane, iar discuţiile pe baza proiectelor Primăriei ce trebuiau avizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor au fost purtate doar cu viceprimarul”, potrivit documentelor transmise instanţei.

La finalul discuţiilor legate de avizarea proiectelor Primăriei Constanţa de către Ministerul Mediului, după ce, în prealabil, demnitarul de la Bucureşti l-a asigurat pe viceprimarul Făgădău că va sprijini obţinerea avizelor respective, i-ar fi solicitat acestuia să se intereseze şi să soluţioneze două dosare aflate la Primăria Constanţa, referitoare la două cereri de retrocedare a unor terenuri. 

“Rugămintea adresată viceprimarului, de a trimite dosarele la Prefectura Constanţa, a venit în contextul în care funcţionarul de la Mediu se oferise să sprijine Primăria Constanţa în avizarea proiectelor de către factorii de decizie din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor. În aceste condiţii, inculpatul Simu Horia a reuşit urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire nr. 22804/FFCC/2010 de către Primăria municipiului Constanţa - Comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar prin intermediul (...) - viceprimar al municipiului Constanţa, (...) - directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei şi (...) - secretarul primăriei şi al comisiei locale”, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit declaraţiei de avere, în 2010, secretar general adjunct al Ministerului Mediului era Para Lorant.

Anchetatorii mai arată că intervenţiile făcute asupra viceprimarului şi conformarea acestuia din urmă de a urgenta soluţionarea cererii de retrocedare prin acordarea de despăgubiri a avut loc în contextul în care Primăria Constanţa avea în derulare proiectele "Şoseaua de coastă" şi "Orăşelul Lacustru" prin atragerea de fonduri structurale şi pentru care avea nevoie de obţinerea avizelor de mediu.

Mai multe articole despre:
DNA RAAPPS Decebal Făgădău horia simu