DNA insistă, în dosarul socrilor lui Cătălin Cherecheș: „Pedepse nejustificat de mici!”
Procurorii DNA de la Târgu Mureș consideră că judecătorii au fost foarte blânzi cu soții Gliga, socrii fostului primar Cătălin Cherecheș.
Dosarul soților Gliga a fost înregistrat la Curtea de Apel Târgu Mureș și are prim termen pentru dezbaterea apelului procurorilor DNA în 5 iunie.
Cherecheș joacă o nouă carte în instanță. Cum încearcă să scape de pedeapsă fostul edil din Baia Mare
Procurorii DNA arată în dosarul aflat la Curte că „deși în cazul inculpatei Gliga Claudia, în considerentele hotărârii, în capitolul relativ la individualizarea pedepsei şi a modalităţii de executare a acesteia, instanţa de fond admite că a avut în vedere gradul concret de pericol social al faptei, determinat de împrejurările în care aceasta a fost comisă, se constată că pedeapsa în cuantum mediu aplicată nu este de natură a asigura îndeplinirea scopului deopotrivă sancționator, preventiv și de reeducare pentru care a fost instituită răspunderea penală”.
Cătălin Cherecheș, trimis în judecată într-un nou dosar. Ce riscă fostul edil de Baia Mare
Anchetatorii anticorupție mai conisderă „lipsită de fundament aprecierea instanței de fond conform căreia scopul coerciției penale poate fi atins şi fără executare în regim de detenţie a pedepsei închisorii iar suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei reprezintă o modalitate potrivită şi corespunzătoare de individualizare a acesteia, deoarece starea de pericol creată pentru înfăptuirea justiției este una reală”.
„Astfel, argumentația concluziei rezidă în gravitatea extrem de ridicată și ampla rezonanță socială a faptelor deduse judecății în acest dosar penal, care au vizat în mod direct coruperea și profunda discreditare a sistemului juridic penal prin încercarea de influențare a însuși procesului deliberativ.
Regrete bune doar pentru spectacol
Modalitatea în care inculpata a săvârşit fapta, prin contactarea repetată a rudelor/afinilor magistratului din cadrul Curții de Apel Cluj , prin oferirea şi remiterea unei sume mari de bani (50 000 de euro), în vederea pronunţării unei soluţii favorabile în dosarul pe care îl soluţiona, sunt tot atâtea elemente care necesită dispunerea unei pedepse cu închisoarea într-un cuantum superior celui stabilit de instanța de fond și în mod corelativ alegerea modalității de executare în regim de detenție”, se mai arată în dosarul de la Curtea de Apel Târgu Mureș.
Totodată, se mai arată în dosar, „constatări ale instanței de fond relative la împrejurarea că inculpata este o persoană în etate, că aceasta a manifestat regret pe parcursul procesului penal și a demonstrat că a conștientizat gravitatea faptei săvârșite, nu sunt de natură a anula concluziile raționamentului anterior enunțat”.
Pentru ca pedeapsa să-și realizeze funcțiile și scopul definit de legiuitor, aceasta trebuie să corespundă sub aspectul duratei și naturii sale gravității faptei comise, potențialului de pericol social pe care, în mod real, îl reprezintă pentru ordinea socială, au mai notat procurorii DNA în apelul depus la dosar.
DNA a atacat pedeapsa la închisoare cu suspendare în cazul socrilor lui Cătălin Cherecheș
DNA accentuează că obiectul actului de sesizare în acest dosar penal, reprezentat de comiterea unor infracţiuni „extrem de grave”, îndreptate împotriva normalei desfăşurări a relaţiilor de serviciu şi urmărind ca într-o cauză aflată pe rolul instanţelor de judecată să fie pronunţată o soluţie nu pe baza probelor administrate în cauză, ci una care în orice caz să fie suspectată de parţialitate, respectiv prin cumpărarea unei soluţii judiciare favorabile, reclamă „aplicarea față de inculpați a unor pedepse de o severitate sporită, care să fie executate efectiv, prin privare de libertate”, în raport de pericolul social concret și efectiv obiectivat și în rezonanța socială negativă a unor astfel de fapte antisociale.
Pedeapsă blândă pentru mită dată judecătorilor
Deși a fost găsită vinovată pentru dare de mită, soacra lui Cătălin Cherecheș a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Acesteia i-a fost stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. Și soțul ei a fost condamnat pentru complicitate la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Socrii lui Cătălin Cherecheş, condamnaţi la închisoare cu suspendare
„Instanța apreciază că pedeapsa de 3 ani închisoare este o sancțiune necesară şi suficientă pentru conștientizarea importanței normelor legale încălcate și a repercusiunilor pe care o atare încălcare le are”, a motivat Tribunalul Mureș condamnarea aplicată soacrei lui Cătălin Cherecheș.
Magistratul Tribunalului Mureș a indicat, la stabilirea pedepsei, ca principale argumente lipsa antecedentelor penale a celor doi inculpați și conduita acestora de recunoaștere a faptelor.
Soții Gliga au beneficiat de o reducere cu o treime a pedepselor
Pentru că au fost judecați prin procedura simplificată, soții Gliga au beneficiat de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime.
Judecători despre soacra lui Cherecheș: O persoană în etate, bună familistă
„Potrivit înscrisurilor depuse în circumstanțiere, inculpata este o persoană bine integrată în societate, o persoană care a ajutat şi ajută persoanele apropiate, o bună familistă. (...) împrejurarea că inculpata este la primul contact cu legea penală, datele ce caracterizează persoana acesteia, dezvoltate în înscrisurile în circumstanțiere depuse la dosarul cauzei, motivele care au determinat-o pe inculpată să săvârşească infracţiunea, constituie circumstanțe cărora trebuie să li se dea eficiență sporită”, a reținut instanța din Mureș în cazul soacrei lui Cherecheș, Claudia Gliga.
Judecătorul a mai ținut cont că „inculpata este o persoană în etate, care a manifestat regret pe parcursul procesului penal și a demonstrat că a conștientizat gravitatea faptei săvârșite”.
În plus, prin prezența la derularea procedurilor judiciare, instanța consideră că femeia a înțeles consecințele deosebit de grave la care s-a expus prin săvârșirea infracțiunii.
„A înțeles și și-a însușit necesitatea respectării normelor penale, existând posibilități reale de îndreptare a acesteia, clemența arătată de organele judiciare va reprezenta un argument în plus pentru ca inculpata să nu mai comită infracțiuni, iar perioada trecută de la data comiterii infracțiunii, respectiv perioada în care inculpata a fost suspusă unor măsuri preventive în prezenta cauză, dublată de posibilitatea aplicării de către organele judiciare a unei pedepse cu închisoare cu executare a reprezentat pentru inculpată un prilej de reflecţie asupra propriei conduite”, a mai arătat instanța.
În cazul socrului lui Cherecheș, instanța a indicat la stabilirea pedepsei tot argumente ce țin de persoana inculpatului. Că este integrat social, că nu are antecedente penale și că perioada arestului preventiv a fost „de natură a-l avertiza serios asupra consecințelor faptelor sale”.
Ginerele, condamnat la 5 ani
În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită.
Cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței, Cherecheș a reușit să fugă din țară, deși se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră. El a reușit să iasă din țară folosind cartea de identitate a unui verișor.
Cătălin Cherecheș a fost prins apoi în Germania, iar în 19 martie a fost adus în România, fiind încercerat.